Διάσωση 65 μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης από το «Alan Kurdi»

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 14:42
UPD:14:47
EPA/DOMENIC AQUILINA

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Εξήντα πέντε μετανάστες διέσωσε σήμερα το πλοίο «Alan Kurdi» της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye και αναμένει εφεξής απάντηση από τη Μάλτα, τη Ρώμη και την Τρίπολη για το ποια χώρα θα αναλάβει την ευθύνη τους.

Το «Alan Kurdi» εντόπισε το πλεούμενο, ένα υπερβολικά φορτωμένο φουσκωτό, τις πρώτες πρωινές ώρες, διευκρίνισε η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye. Το σκάφος είχε μηχανή που λειτουργούσε και αρκετά καύσιμα, αλλά οι επιβαίνοντες δεν διέθεταν ούτε δορυφορικό τηλέφωνο ούτε GPS.

«Οι άνθρωποι αυτοί ήταν απίστευτα τυχεροί που εντοπίστηκαν με τα κιάλια τις πρώτες πρωινές ώρες. Χωρίς τηλέφωνο για καθοδήγηση μέσω δορυφόρου και χωρίς γνώσεις ναυσιπλοΐας, οι νέοι αυτοί άνθρωποι θα είχαν σίγουρα εξαφανιστεί», σημειώνει ο υπεύθυνος του «Alan Kurdi» Γκόρντεν Ίζλερ σε ανακοίνωσή του.

Το πλοίο αυτό βαφτίστηκε «Alan Kurdi» από την Sea-Eye, σε έναν φόρο τιμής στον μικρό Σύρο πρόσφυγα Αλάν Κούρντι, που βρέθηκε νεκρός σε τουρκική ακτή το 2015.

Ο Αλάν Κούρντι πνίγηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Γκαλίπ και τη μητέρα τους, τη Ρεχάνα, όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στο Αιγαίο. Το πτώμα του παιδιού ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία στις 2 Σεπτεμβρίου 2015. Η φωτογραφία εκείνη, με το παιδί ξαπλωμένο μπρούμυτα στην αμμουδιά, έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Sea-Eye, ούτε η Μάλτα ούτε η Ιταλία, αλλά ούτε και οι αρχές της Λιβύης έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής στα αιτήματα της ΜΚΟ, την ώρα που το θέμα της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα αποτελεί πλέον γρίφο.

Για την αντιμετώπιση παρόμοιας κατάστασης, η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αποστείλει ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού σε αναζήτηση των περίπου 50 μεταναστών που διεσώθησαν χθες από ιστιοφόρο της συλλογικότητας της αριστεράς Mediterranea.

Η Ιταλία, υπό την ώθηση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής της Ματέο Σαλβίνι, έκλεισε τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα και τα θεωρεί συνεργούς των παράνομων διακινητών.

Την περασμένη εβδομάδα, το πλοίο άλλης γερμανικής ΜΚΟ, το Sea-Watch 3, παραβίασε τον αποκλεισμό για να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μετά την παραμονή του για πολλές μέρες στη θάλασσα με δεκάδες μετανάστες που είχε διασώσει. Η πλοίαρχός του Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα προβλέπεται να παρουσιαστεί στην εισαγγελία για να καταθέσει στις 9 Ιουλίου στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται εναντίον της με την κατηγορία ότι βοήθησε την παράτυπη μετανάστευση.

Το «Alan Kurdi» είχε και αυτό μείνει για 10 ημέρες στη θάλασσα τον περασμένο Απρίλιο με 64 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτό, αναμένοντας να εξασφαλίσει άδεια για να πάει στη Μάλτα και να αποβιβαστούν εκεί οι επιβάτες του, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή