Νέες αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι»
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 10:49
UPD:11:09
A- A A+

ΝΕΕΣ αποκαλύψεις για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών προκύπτουν από το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Γιώργου Κορωνιά, διευθύνοντα συμβούλου της Vodafone, στις 23 Μαρτίου 2005, στη Δικαιοσύνη, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Ποντίκι».

Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Κορωνιάς ενημερώθηκε στις 4 Μαρτίου από τον τεχνικό διευθυντή Νίκο Μαστοράκη πως στο λογισμικό της Vodafone υπήρχε «ειδικός κώδικας» ο οποίος σύμφωνα με την Ericsson πιθανόν να σχετιζόταν με τη δυνατότητα διενέργειας υποκλοπών. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Ericsson ανίχνευσε τον «κοριό» στο πλαίσιο «συνήθους διερεύνησης».

Σχετικά με την απόφαση διαγραφής του λογισμικού, αναφέρει - όπως τονίζεται στο δημοσίευμα - ότι κατέστησε σαφές πως θα έπρεπε άμεσα να καταστεί ανενεργό, χωρίς να εξηγεί γιατί δεν σκέφθηκε να ανιχνευθεί ο χώρος από τον οποίο γίνονταν οι υποκλοπές και γιατί δεν ενημερώθηκε για τα ονόματα όσων παρακολουθούνταν πριν απομακρύνει τον «πειρατή» από το δίκτυο της εταιρείας.

Ο κ. Κορωνιάς, σύμφωνα πάντα με το σημείωμα, ενημέρωσε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ότι έδωσε εντολή για την αποθήκευση όλων των τηλεπικοινωνιακών κόμβων της εταιρείας για «ενδεχόμενη μελλοντική διερεύνηση του θέματος από τις αρχές». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο κ. Γ. Κορωνιάς δεν κάνει καμμία αναφορά στην αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη.

Όπως αναφέρει, αντελήφθη ότι πιθανόν να ετίθετο θέμα εθνικής ασφάλειας ύστερα από δειγματοληπτική εξέταση «ορισμένων αριθμών». Ο κ. Κορωνιάς ζήτησε αμέσως συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως βρισκόταν στο εξωτερικό. Το βράδυ της ίδιας μέρας συναντήθηκε με τους κ. Γ. Βουλγαράκη («του παρέδωσα κατάλογο με τους παρακολουθούμενους») και Γ. Αγγέλου, ενώ στις 11 Μαρτίου έγινε η συνάντηση Κορωνιά με τους κ. Αν. Παπαληγούρα και Δημ. Λινό.

Ο κ. Γ. Κορωνιάς αναφέρει ότι ζήτησε να του υποδειχθεί ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος χειρισμού, προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους και να διαλευκανθεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα το θέμα.

Σημειώνεται ότι στελέχη της Vodafone και ενδεχομένως και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα καταθέσουν σήμερα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ ο αδελφός του Κώστα Τσαλικίδη, Παναγιώτης, αναμένεται να καταθέσει σήμερα στον εισαγγελέα Γ. Διώτη.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Το Ποντίκι», ο κ. Βασίλης Κατσικέας, μέλος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν, απήχθη από πράκτορες της CIA και ανακρίθηκε στη Σόφια ως ύποπτος για συμμετοχή στη «17Ν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσκόπηση: Μείζον πολιτικό θέμα οι υποκλοπές

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει εξελιχθεί το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, ενισχύοντας παράλληλα την ανασφάλεια των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως διαφαίνεται από το βαρόμετρο μηνός Φεβρουαρίου του ΣΚΑΪ και της VPRC, που διενεργήθηκε στις 6 -7/ 02/06, σε πανελλαδικό επίπεδο, σε δείγμα 948 ατόμων. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συνεχίζονται ακόμα και σήμερα και ότι πίσω από τις παρακολουθήσεις «κρύβονται» κατά κόρον οι Αμερικανοί.

Πιο αναλυτικά, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί τις υποκλοπές πολύ σημαντικό πολιτικό ζήτημα, έναντι 16% που πιστεύει το αντίθετο, ενώ 6% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Όσο για την «ταυτότητα» αυτών που βρίσκονται πίσω από τις παρακολουθήσεις, 40% πιστεύει ότι γίνονται και από ξένες και από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες (24% μάλλον από ξένες, 13% μάλλον από ελληνικές), ενώ όσοι απαντούν ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από ξένες μυστικές υπηρεσίες, εκφράζουν την ισχυρή πεποίθηση ότι έγιναν από τις ΗΠΑ (73%) και έπονται: Αγγλία (8%), Ισραήλ (3%), Τουρκία (1%), ¶λλη χώρα (2%), όλες (1%), καμία (2%), ΔΓ/ΔΑ (9%).

Ενδιαφέρον, ακόμα, παρουσιάζει το ερώτημα για το εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι οι παρακολουθήσεις συνεχίζονται. 80% απαντούν θετικά, ενώ 10% απαντούν αρνητικά και 10% δε γνωρίζουν / δεν απαντούν. Όσο, μάλιστα, υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο των ερωτώμενων, τόσο ισχυρότερη είναι η πεποίθηση ότι οι παρακολουθήσεις συνεχίζονται (θετικές γνώμες: 83% μέση εκπαίδευση, 88% ανώτερη εκπαίδευση).

Πηγή: ΣΚΑΪ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή