«Συγνώμη» ζητεί η δανέζικη εφημερίδα για τα σκίτσα

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 12:21
A- A A+

«Συγνώμη» ζήτησε σήμερα από τους μουσουλμάνους η δανέζικη εφημερίδα Γίλαντς Πόστεν, που πρωτοδημοσίευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 12 επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ προκαλώντας την οργή του ισλαμικού κόσμου και βίαιες αντι-δυτικές διαδηλώσεις.

Σε επιστολή της διεύθυνσης της εφημερίδας που δημοσιεύεται στις εφημερίδες της Αλγερίας, η Γίλαντς Πόστεν τονίζει ότι ζητάει «συγνώμη για τη μεγάλη παρεξήγηση που προκάλεσε η δημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ και που τροφοδότησαν εχθρικά προς τη Δανία συναισθήματα».

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει την τεράστια ευαισθησία των μουσουλμάνων που ζουν στη Δανία, όπως και των υπολοίπων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο σε αυτό το πρόβλημα», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο διευθυντής της Γίλαντς Πόστεν, Κάρστεν Ζίστε.

Σημειώνεται ότι η δανέζικη εφημερίδα είχε ζητήσει συγγνώμη για τη δημοσίευση των σκίτσων με επιστολή που είχε στείλει στις 30 Ιανουαρίου και στο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Εξάλλου, ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας και κάτοχος βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας Ναγκίμπ Μαχφούζ εξέφρασε την υποστήριξή του στην επιβολή μποϋκοτάζ στα προϊόντα της Δανίας μετά τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από εκείνη της δύναμης».

«Το μποϋκοτάζ μπορεί να μην είναι το καλύτερο μέσο απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά σε τέτοιες περιστάσεις είναι η μόνη επιλογή που έχουμε. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από εκείνη της δύναμης».

«Ισως η Δύση να καταλάβει επιτέλους τις απόψεις των μουσουλμάνων και την ανάγκη μας να προστατεύσουμε τα θρησκευτικά μας σύμβολα», τόνισε ο Αιγύπτιος συγγραφέας προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη «να δείξουμε τη διαφορά ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και τον μη σεβασμό των θρησκευτικών συμβόλων».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή