Λευκός καπνός, γκρίζα σύννεφα

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 07:00
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις για τα επόμενα χρόνια, σίγουρα δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες, ίσως γιατί αυτή τη φορά δεν υπήρχαν «βαριά» ονόματα υποψηφίων, κυρίως για την Κομισιόν. Το 2014 έφτανε από μόνος του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Το 2019 δυστυχώς δεν υπήρξε κάτι ανάλογο, γι’ αυτό άλλωστε και οι ηγέτες χρειάστηκαν τρεις συνόδους κορυφής προκειμένου να καταλήξουν.

Οι περισσότερες ανησυχίες έχουν να κάνουν με τη γαλλογερμανική επιλογή να προτείνουν για την προεδρία της Κομισιόν, τη σημερινή υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. Η επιλογή αυτή προκαλεί προβληματισμό όχι μόνο γιατί η εν λόγω πολιτικός δεν έχει κάποια μεγάλη εμπειρία σε ευρωπαϊκά πόστα, αλλά πολλοί ακόμη και στη Γερμανία, ακόμη και μέσα στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, υποστηρίζουν ότι είναι χαμηλού βεληνεκούς πολιτικός.

Είναι προφανές ότι ο χρόνος θα δώσει απαντήσεις σχετικά με τις ικανότητές της, ωστόσο σίγουρα αυτή την περίοδο η Κομισιόν χρειάζονταν έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» ευρωπαϊστή πολιτικό, γιατί τα προβλήματα, πολιτικής και οικονομικής υφής της Ε.Ε., είναι σήμερα πολλά και η Επιτροπή είναι το πιο νευραλγικό όργανο.

Οι άλλες επιλογές είναι μάλλον καλές, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, σίγουρα όμως τα πρόσωπα που επελέγησαν γνωρίζουν το αντικείμενο που τους ανατέθηκε.

Ο Βέλγος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση εξαιρετικά δύσκολη αφού προετοιμάζει όλους τους συμβιβασμούς και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο, ο ίδιος έκανε καλή δουλειά ως πρωθυπουργός παρά το νεαρό της ηλικίας του (43 ετών), ενώ προέρχεται από τη λεγόμενη «βελγική σχολή», η οποία είχε πάντα ικανούς και ευέλικτους διαπραγματευτές, ό,τι χρειάζεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΚΤ. Η «καρέκλα» είναι βαριά γιατί διαδέχεται τον «σούπερ Μάριο» (Ντράγκι), ωστόσο έχει και την εμπειρία και τα προσόντα να γίνει μια πολύ καλή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βέβαια, σε κάποιες χώρες του Νότου, κυρίως εκείνες που υπέφεραν από τα μνημόνια, θα είναι δύσκολο να πειστεί ένα μέρος της κοινής γνώμης ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, του εκφραστή της λιτότητας, αναλαμβάνει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε.

Καλή η επιλογή και του Ισπανού Ζοζέπ Μπορέλ στη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ασφάλειας και άμυνας. Μετριοπαθής πολιτικός, πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής και νυν υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, μπορεί να ασκήσει με επιτυχία τα νέα του καθήκοντα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή