Διπλή μάχη για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία

Συσπείρωση των οπαδών τους και προσέλκυση ψηφοφόρων που στράφηκαν σε μικρά κόμματα
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 09:47
UPD:09:50
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Τη στρατηγική των τελευταίων 24ωρων πριν ανοίξουν οι κάλπες χαράσσουν τα κόμματα, που προσέρχονται στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου με διαφορετικές επιδιώξεις. Σε αυτό που συμφωνούν πάντως οι «μονομάχοι» είναι το ότι η... κάλπη είναι άδεια και το μεγάλο στοίχημα παραμένει η συμμετοχή, καθώς οι εκλογές γίνονται εν μέσω θέρους.

Τα κομματικά επιτελεία στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία καλούνται να δώσουν διπλή μάχη. Το πρώτο στοίχημα είναι να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Το δεύτερο και δυσκολότερο στοίχημα είναι να προσελκύσουν πολίτες που στις πρόσφατες εκλογές επέλεξαν μικρότερα κόμματα ή στράφηκαν στην αποχή. 

Στην τελική ευθεία πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. Σε θρίλερ εξελίσσεται ο αριθμός των κομμάτων που θα περάσουν το «κατώφλι» της Βουλής, εξέλιξη που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την αυτοδυναμία. Ουσιαστικά όσο λιγότερα κόμματα πιάσουν το όριο του 3% τόσο ευκολότερο είναι για το πρώτο κόμμα να σπάσει το... φράγμα των 151 βουλευτών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βασικό «σύνθημα» στον δρόμο προς την κάλπη είναι πως το... παιχνίδι γυρίζει. Στόχος είναι η συσπείρωση της βάσης του κόμματος, αλλά και η προσέγγιση παλαιών ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές είτε απείχαν είτε στράφηκαν προς άλλα μικρότερα κόμματα (κυρίως προς τα αριστερά). 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία στροφή πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου έχει προγραμματίσει ένα μπαράζ ομιλιών αλλά και συνεντεύξεων, προκειμένου να ξεδιπλώσει την ατζέντα του κόμματος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η βραδινή συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, ενώ ο προεκλογικός κύκλος θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στη συγκέντρωση της Αθήνας. 

Έμφαση δίνεται στο πεδίο της οικονομίας και κυρίως στα μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη, που αποτελεί μήλο της Έριδος μεταξύ των μονομάχων. Αυτό που θέλουν να αναδείξουν στην Κουμουνδούρου είναι οι προγραμματικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία σε μία σειρά κοινωνικών θεμάτων, από τα εργασιακά μέχρι την υγεία και την παιδεία. 

Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «κρυφή» γαλάζια ατζέντα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις θέσεις της Πειραιώς για το ασφαλιστικό σύστημα. Έντονη κριτική ασκείται στη Νέα Δημοκρατία πως θέλει να επιβάλει ένα «σιωπητήριο» και να μη συζητηθούν θέματα μείζονος σημασίας. 

Ο Τσίπρας σπάει το εμπάργκο
Από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. -για την επιλογή της νέας ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της- ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε χθες το βράδυ στον προεκλογικό εξώστη στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σήμερα θα εμφανισθεί στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σπάζοντας το εμπάργκο που ο ίδιος είχε επιβάλει στον σταθμό πριν από περίπου έναν χρόνο!

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «υποκρισία στο Μακεδονικό», επιμένοντας ότι νιώθει απολύτως δικαιωμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

«Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια πληγή, έχουμε μια φίλη χώρα, της οποίας την ασφάλεια εγγυάται ο ελληνικός στρατός, της οποίας τον εναέριο χώρο επιτηρούν τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και όχι τα τουρκικά» υποστήριξε, ενώ για την επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους, σημείωσε: «Αν εγώ είχα γράψει τέτοια επιστολή όπως του κ. Καραμανλή και τους έλεγα, “διατηρήστε το συνταγματικό σας όνομα, μην το αλλάξετε, να λέγεστε Μακεδονία, αφήστε όλες τις χώρες που σας έχουν αναγνωρίσει έτσι να σας λένε Μακεδονία και απλά προσθέστε ένα Μακεδονία - Σκόπια εις τον ΟΗΕ”, φανταστείτε πόσες φορές θα μιλάγανε και πού θα πηγαίνανε και τι ακριβώς θα κάνανε... Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη υποκρισία. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προφανώς τα γνώριζε όλα αυτά, οφείλει σήμερα μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό...». 

 Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρόεδρο της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «ξεχειλίζει η αλαζονεία και ζητάνε μάλιστα από τον ελληνικό λαό να πάρουν λευκή επιταγή... Και μάλιστα βγαίνουν και λένε ότι εάν ο ελληνικός λαός δεν τους δώσει αυτή τη λευκή επιταγή, τότε θα τον τιμωρήσουν πηγαίνοντας σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση μέσα στο Δεκαπενταύγουστο...». 

Ισχυρή κυβέρνηση θέλει ο Μητσοτάκης
 Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει το δίλημμα «ισχυρή εντολή ή νέες περιπέτειες», καθώς στόχος είναι μία καθαρή νίκη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ κάλεσε πολίτες που είχαν επιλέξει το Κίνημα Αλλαγής σε προηγούμενες εκλογές να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία για να σχηματιστεί μία ισχυρή κυβέρνηση, ενώ απευθύνθηκε και σε όσους επέλεξαν μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές.

Παράλληλα επανέλαβε πως στόχος είναι τα δύο κόμματα που βρίσκονται εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας -η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση- να μείνουν εκτός Βουλής. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για τον Κ. Βελόπουλο επεσήμανε πως «δεν μου έκαναν εντύπωση οι αντιδράσεις της εκκλησίας. Ήταν λογικό, όταν κάποιος χτίζει καριέρα πουλώντας δήθεν επιστολές του Ιησού, η εκκλησία, και εδώ αντέδρασαν και το Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, να πει στους πιστούς: προσοχή σε αυτούς οι οποίοι εμπορεύονται την πίστη σας».

Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να διατηρήσουν την πρωτιά σε ομάδες των ψηφοφόρων που παλαιότερα θεωρούνταν ότι είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ (όπως για παράδειγμα οι νέοι). Η μείωση των φόρων παραμένει στην κορυφή της ατζέντας, ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα περικοπής επιδομάτων. 

Όσον αφορά τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, επεσήμανε πως «από την πρώτη στιγμή είπα ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και ανέφερε πως «η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, θα διορίσει άμεσα την ηγεσία της Δικαιοσύνης». Μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιλεγούν πρόσωπα τα οποία θα είναι «υπεράνω» υποψίας, με κύρος, που θα επιτελέσουν στο ακέραιο τον ρόλο τους. 

Χρήσιμη ψήφο ζητεί το ΚΙΝΑΛ
Την ίδια στιγμή το Κίνημα Αλλαγής με τον «αέρα» της τρίτης θέσης που κατέκτησε στις ευρωεκλογές θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του μέσα σε ένα εντεινόμενο διπολισμό, που ευνοεί κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Στην προεκλογική «μάχη» η Χαριλάου Τρικούπη μιλά για «χρήσιμη ψήφο» και για «επιστροφή της λογικής».

Ιδιαίτερα τονίζεται πως δεν θα οδηγηθεί η χώρα στην ακυβερνησία και προτάσσονται μια σειρά θεμάτων όπου θα μπορούσαν μετά τις εκλογές να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις (από τον εκλογικό νόμο έως τη Συνταγματική Αναθεώρηση). Η Φώφη Γεννηματά κατά την περιοδεία της στην Κρήτη επεσήμανε ξανά πως «το δίλημμα αυτών των εκλογών δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος. Είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγή ή νέες περιπέτειες». 

Προβάδισμα 9,2% με πιθανή αυτοδυναμία
Βέβαιη νίκη της Ν.Δ. -και σχεδόν εξασφαλισμένη αυτοδυναμία- δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που έγινε για λογαριασμό του in.gr.

Η Ν.Δ. κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα, με ποσοστό άνω του 8%.

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι: Ν.Δ. 35,4%, ΣΥΡΙΖΑ 26,2% (διαφορά 9,2%), Κίνημα Αλλαγής 8,7%, ΚΚΕ 6,1%, Ελληνική Λύση 3,4%, Χ.Α. 3,2%.

Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 2,8%. Στο 1,3% η Ένωση Κεντρώων, ποσοστό 4,2% επιλέγει «άλλο κόμμα», το άκυρο - λευκό είναι στο 2,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 6,6%.

Τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι είναι αδύνατον να γίνει η ανατροπή του ενός εκατομμυρίου που κυνηγά ο κ. Τσίπρας, ενώ με εξακομματική ή και επτακομματική Βουλή είναι πολύ πιθανή και η αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. 

Απολύτως κυρίαρχη στην «παράσταση νίκης» η Ν.Δ., με ποσοστό 88,3%, έναντι μόλις 8,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή