Γρίπη πτηνών: Σε επαγρύπνηση οι φορείς υγείας από τον Ιανουάριο

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 18:07
UPD:18:10
A- A A+

«Οι ΔΥΠΕ, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και οι φορείς Δημόσιας Υγείας τόσο των περιοχών που βρέθηκαν τα θετικά δείγματα, όσο και της υπόλοιπης χώρας θα εντατικοποιήσουν την εφαρμογή των οδηγιών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών που έχουν αποσταλεί ήδη από τον Ιανουάριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Αλληλεγγύης σχετικά με τα τρία θετικά δείγματα κύκνων για τον υπότυπο Η5 του ιού της γρίπης των πτηνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/09/1151364.htm .

Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια πτηνά (π.χ. κυνηγοί, εθελοντές οργανώσεων περίθαλψης αγρίων ζώων) θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να υποτιμούν την απειλή της γρίπης των πτηνών και θα πρέπει να λάβουν κάθε μέτρο πρόληψης, δήλωσε σήμερα ο Γκους Κοχ, ειδικός στη γρίπη των πτηνών στο Κεντρικό Ινστιτούτο για τον Ελεγχο των Ασθενειών των Ζώων της Ολλανδίας. Ο κ. Κοχ αναμένει ότι πολλές χώρες της Ε.Ε. θα δώσουν εντολή για τον περιορισμό των πουλερικών σε κλειστούς χώρους από το Μάρτιο, για να προληφθεί να έρθουν σε επαφή με τα αποδημητικά πουλιά που θα επιστρέφουν από την Αφρική.

Ο προληπτικός εμβολιασμός των πουλερικών ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο μπορεί να αποτελεί επίσης μια λύση μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή