Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονται ξανά στην επιλογή Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 09:11
UPD:11:43
EPA/DANIEL DAL ZENNARO
A- A A+

Γύρω από τη λεγόμενη συμφωνία της Οσάκα, βάσει της οποίας ο Ολλανδός υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Φρανς Τίμερμανς, θα οριστεί νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρονται να συσπειρώνοντας οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Υπάρχουν ασφαλώς αρκετές ακόμη αντίθετες φωνές απέναντι στο συγκεκριμένο σχέδιο, αν και όχι τόσες ώστε να μπορούν να το σταματήσουν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να προχωρήσει η συμβιβαστική λύση και να μην τεθεί ξανά σε ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η πρόταση για τον Τίμερμανς προχωρήσει, το σχέδιο θα στηρίζεται σε μία ισχνή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτός εάν ορισμένοι Κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές αποφασίσουν τελικά να το στηρίξουν.

Reuters: Οι ηγέτες της Ε.Ε. πλησιάζουν σε συμφωνία για τον Τίμερμανς στην ηγεσία της Κομισιόν

Το ενδεχόμενο της συμφωνίας για τον διορισμό του Τίμερμανς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν δύο ακόμη διπλωμάτες στο Reuters, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης ότι η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

EURONEWS
Κόντε: «Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία»

Λίγο προτού καθήσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ωστόσο οι ηγέτες της Ε.Ε., ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωνε πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία», αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο. 

Δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη μεταξύ των 28 ηγετών για να προτείνουν ως πρόεδρο της Επιτροπής τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ο Κόντε προσθέτοντας πως η Ιταλία είναι ανοικτή για μια λύση-πακέτο η οποία θα περιλαμβάνει τον Τίμερμανς.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρέμπεν Άαμαν, είχε ενημερώσει μέσω Twitter ότι ο Ντόναλντ Τουσκ «θα συγκαλέσει σε λίγο και πάλι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για πρόγευμα», στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), ώρες αφού η Σύνοδος είχε διακοπεί για σειρά διμερών συνομιλιών.

Η επιλογή Τίμερμανς

Η επιλογή του Τίμερμανς προτάθηκε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, προτάθηκε ο Βέμπερ να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων, και κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόταση διαμορφώθηκε στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται εκεί να αποδέχθηκε οριστικά να πάψει να προωθεί την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Βέμπερ για τη διαδοχή του Λουξεμβουργιανού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι απαίτησαν στην Οσάκα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι στο οποίο επίσης φέρεται να συναίνεσε η Μέρκελ - προς μεγάλη απογοήτευση στο ΕΛΚ, που αντέδρασε έντονα. Η Μέρκελ δέχθηκε ομαδόν φραστικά πυρά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πριν από τη σύνοδο.

Η κρίση ανάμεσα στη Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ ήταν μάλλον απρόσμενη, προφανώς υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας, σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή, προεξοφλώντας μια «λευκή» νύχτα.

Πηγές προσκείμενες στο ΕΛΚ έκαναν χθες βράδυ λόγο περί της οργάνωσης νέας Συνόδου Κορυφής τη 15η Ιουλίου, αλλά ανώτερη διπλωματική πηγή τόνισε πως το πράγμα δεν έχει «ακόμη» φθάσει «εκεί».

Οι τέσσερις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Τίμερμανς, καθώς κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει των κανόνων για το Κράτος Δικαίου σε βάρος της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή