Γιώργος Κουμουτσάκος στη «Ν»: Οι αγορές έχουν δώσει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία

Συνέντευξη του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ.
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 08:41
UPD:08:42
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τις επόμενες κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας στα εθνικά θέματα, αλλά και στο «μέτωπο» της οικονομίας αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της «επιζήμιας» -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει -Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα εξαπολύει πυρά προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που ακολούθησε στο θέμα αυτό, ενώ επισημαίνει πως «εκείνοι που συμφώνησαν σε μια επιζήμια συμφωνία, δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές πιέσεις και τελικά προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον». 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, αναφέρεται και στην κάλπη της 7ης Ιουλίου σημειώνοντας «καμία ψήφος χαμένη. Καμία ψήφος πειραματισμού».

Τo τελευταίο διάστημα υπάρχει μία εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Θεωρείτε πως υπάρχει κίνδυνος η ένταση να μεταφερθεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

«Η Ε.Ε. έχει στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, το οποίο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εάν η Άγκυρα επιμείνει στον δρόμο της έντασης και των προκλήσεων δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από αυτή των αντιμέτρων - κυρώσεων. Και υπάρχει ένα εύρος τέτοιων δυνατοτήτων για την Ένωση. 

Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα διαβεί το κατώφλι της λογικής. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως αρνητικό, πρωτίστως για την ίδια. Για εμάς, η σχέση καλής γειτονίας είναι σταθερή επιδίωξη. Πιστεύουμε στον διάλογο. Διάλογο ειλικρινή και παραγωγικό, που όμως δεν μπορεί να λάβει χώρα σε αυτό το περιβάλλον έντασης που έχει δημιουργήσει μονομερώς η Τουρκία. Όσο μάλιστα διατηρεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά θα απαντούμε με τον προσφορότερο τρόπο. Προληπτικά και κατασταλτικά. Διπλωματικά και επιχειρησιακά».
 
H Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει τη ριζική της αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ποια στάση θα κρατήσετε στις ενταξιακές συζητήσεις της γειτονικής χώρας και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε για να στηρίξετε τα μακεδονικά προϊόντα;

«Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούσε η Συμφωνία. Ανάμεσά τους και η εμπορική χρήση του ονόματος των προϊόντων από τη Μακεδονία μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πέντε ξεκάθαρες δεσμεύσεις: επικοινωνιακή εκστρατεία για την προστασία του brand “Μακεδονία”, διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους, κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, κατοχύρωση όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων. Σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την επιζήμια αυτή Συμφωνία, θα κρατήσουμε τη σθεναρή στάση που επιβάλει το εθνικό συμφέρον, χωρίς φυσικά να απεμπολούμε οποιοδήποτε δικαίωμα μας δίνει η θέση μας ως χώρα μέλους της Ε.Ε.». 

Χθεσινό δημοσίευμα παρουσίασε επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπους ότι η πρόταση Republika Makedonija-Skopje μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίλυση του προβλήματος. Εσείς ήσασταν εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εκείνη την περίοδο. 

«Ακριβώς. Γι’ αυτό είμαι σε θέση να γνωρίζω την ευφυή διπλωματική τακτική που ακολούθησε τότε η χώρα μας κάτω από πολύ δύσκολες και ασφυκτικά πιεστικές συνθήκες. Αρχικά μεταφέραμε την πίεση από εμάς στην άλλη πλευρά. Και μετά, με σταθερότητα αρνηθήκαμε επιζήμιους συμβιβασμούς. Φτάσαμε, έτσι, στη μεγάλη, γενικά αναγνωρισμένη επιτυχία του Βουκουρεστίου, όπου κάναμε θέση της Συμμαχίας, τη θέση της Ελλάδας. Ένα κεκτημένο που θυσίασε η σημερινή κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσα αναφέρει το δημοσίευμα δεν είναι καινούργια. Ως εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ είχα κάνει τότε τη σχετική ενημέρωση. Όταν διαπραγματεύεσαι κάνεις διάφορους ελιγμούς για να πετύχεις τον στόχο σου. Στο Βουκουρέστι απεδείχθη και το τι πιστεύαμε και τι επιδιώκαμε και το πού ήμασταν διατεθειμένοι να φτάσουμε και, κυρίως, πώς μπορέσαμε να πετύχουμε μια εθνική νίκη. Τότε, ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όλη η διαπραγματευτική ομάδα πράξαμε αυτό που θεωρούσαμε πατριωτικό καθήκον στο ζήτημα της Μακεδονίας. Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο. 

Εκείνοι που συμφώνησαν σε μια επιζήμια συμφωνία, δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές πιέσεις και τελικά προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον».
  
Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κυριαρχεί η προσέλκυση επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν για να πειστούν οι επενδυτές να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα;

«Οι αγορές έχουν δώσει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. Διότι αναγνωρίζουν στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα εκείνες τις πολιτικές που πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία προκειμένου να αναπτυχθεί. Και από τις 8 Ιουλίου ο στόχος μας είναι να μπούμε σε έναν δρόμο κανονικότητας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, η κοινωνία και οι επιχειρήσεις. Με τη δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος πιο φιλικού στις επενδύσεις, και θεσμικά και φορολογικά. Είναι δέσμευσή μας η μείωση της φορολογίας. Μειώνουμε τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%. Καθιερώνουμε ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%. Βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον με ριζική απλοποίηση στις διαδικασίες αδειοδότησης».

 Ποιο μήνυμα απευθύνετε στους πολίτες που δεν σας ψήφισαν στις ευρωεκλογές για να τους πείσετε να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία;

«Η κρισιμότητα των εκλογών της 7ης Ιουλίου έγκειται στην 8η. Στην επόμενη μέρα που θα πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει περιθώριο αβεβαιότητας και αναζήτησης θολών λύσεων. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όχι μόνον στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και σε αυτά της εξωτερικής μας πολιτικής.    

Αυτό θα πρέπει να έχουν οι πολίτες κατά νου πηγαίνοντας στις κάλπες. Καμία ψήφος χαμένη. Καμία ψήφος πειραματισμού. Μια στιβαρή και σταθερή διακυβέρνηση αυτοδυναμίας είναι εθνική προτεραιότητα. Όχι απλώς κομματική επιδίωξη».

Στη «Ν» Οι πρώτες 100 μέρες της Ν.Δ.

Ποιες πρέπει να είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των 100 πρώτων ημερών μίας «γαλάζιας» κυβέρνησης;

«Η κυβέρνηση δεν θα έχει αυτό που λέγαμε παλιά “περίοδο προσαρμογής”. Οι πρώτες 100 ημέρες είναι καθοριστικές για να δοθεί άμεσα μια μεταρρυθμιστική ώθηση στη χώρα. Και αυτό δεν αφορά μόνον τα φορολογικά νομοσχέδια στα οποία ήδη αναφέρθηκα, αλλά και τα νομοσχέδια για τη λειτουργία της κεντρικής κυβέρνησης και των δήμων. Στον νέο εκλογικό νόμο προκειμένου να ξεφύγουμε από τη θηλιά της ακυβερνησίας που έχει βάλει στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική.

Όμως πολύ βασικό είναι η νέα κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν στην κοινωνία τα δέκα χρόνια της κρίσης ξεκινώντας έναν “ανένδοτο” για να μειωθεί η ανεργία. Όχι με επιδοματική αντίληψη, αλλά με αναπτυξιακή. Διότι στόχος μας είναι, σ’ αυτή τη νέα σελίδα που θέλουμε να ξεκινήσουμε για τη χώρα μας, κανένας να μη μείνει πίσω. Να πάμε όλοι μαζί μπροστά». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή