Προσδοκίες και αγκάθια για την Άγκυρα μετά τη συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 10:39
UPD:10:41
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT
A- A A+

Όσοι περίμεναν κακό, ψυχροπολεμικό κλίμα στη συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν διαψεύστηκαν, με τον πρώτο να σπεύδει να ξεκαθαρίσε πως η Τουρκία είναι «χώρα- φίλη», «σημαντικός συμμάχος» και «έχει κάνει σπουδαία πράγματα μαζί μας». Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση περίπλοκη και έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητο «πρόβλημα» αναφερόμενος στην σχεδιαζόμενη αγορά των S400. Θα μπορέσει λοιπόν να βρεθεί λύση; Tα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. 

Το CNN σε μία πρώτη ερμηνεία μετά τα χαμόγελα και τα θερμά λόγια του Αμερικανού προέδρου για την Τουρκία, τόνιζε ότι ουσιαστικά ο Τραμπ άφησε παράθυρο να μην επιβληθούν κυρώσεις, αλλά να αναζητεί μία άλλη λύση. «Εξετάζουμε διάφορες λύσεις» τόνισε πράγματι ο πλανητάρχης. 

Εξάλλου φάνηκε να επιρρίπτει μεγαλύτερη ευθύνη στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα από ό,τι στην ίδια την Άγκυρα. «Έχουμε μία περίπλοκη κατάσταση, γιατί δεν επετράπη (στον Ερντογάν) να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. Έτσι αποφασίζει να αγοράσει το ανταγωνιστικό σύστημα και ξαφνικά του λένε: ¨"Τώρα μπορείς να αγοράσεις το δικό μας σύστημα» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης. «Δεν μπορείς να κάνεις έτσι business. Δεν είναι καλό» πρόσθεσε.  

O κ. Τραμπ επέλεξε αναμφίβολα συμφιλιωτικούς τόνους στη συνάντησή του με τον Τούρκου πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν νωρίτεραείχε διαμηνύσει πως «δεν θα υποχωρήσουμε στην αγορά των S- 400». Είναι όμως γνωστό και από άλλες συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στο παρελθόν ότι το καλό κλίμα στις προσωπικές συναντήσεις δεν μεταφράζεται πάντα και σε απτά αποτελέσματα. Ο Σουλτάνος δεν βγήκε χαμένος από τη συνάντηση, αλλά ούτε πήρε αυτό που ήθελε: μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία, που θα μπορούσε να τη διαφημίσει ως νίκη. 

Ο Αμερικανός ομόλογός του επιβεβαίωσε ότι προτίθειται να επισκεφθεί «κάποια στιγμή» την Τουρκία, αλλά δεν θέλησε να πει εάν αυτή μπορεί να έρθει τον Ιούλιο ή πολύ αργότερα. 

Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του προέδρου μπροστά στις κάμερες, το Κογκρέσο εξακολουθεί να απειλεί με αυστηρές κυρώσεις την Τουρκία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN, Wall Street Journal 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή