Κύπρος: Navtex - «εμπόδιο» για το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 20:08
UPD:20:09
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Ναυτική οδηγία εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία προς την περιοχή ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του «τεμαχίου 3» και μέρος του «τεμαχίου 2» της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Η κίνηση αυτή που έφερε στην επιφάνεια η κυπριακή εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», δεν μπορεί παρά να έχει αποτρεπτικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, εφόσον η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ κοντά σε εκείνη την περιοχή της Καρπασίας που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο επόμενος στόχος του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ».

Στην όλη εικόνα «εμπλέκονται» και εταιρείες που έχουν ήδη συμβόλαιο με την κυπριακή Δημοκρατία. Αν και το τεμάχιο 3 της ΑΟΖ ανήκε στην ιταλική ΕΝΙ, η κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε κινήσεις που έφεραν τη γαλλική ΤΟΤΑL σε όλα σχεδόν τα τεμάχια, του 3 συμπεριλαμβανομένου, μετά τα όσα είχαν λάβει χώρα με την παρεμπόδιση του ιταλικού γεωτρύπανου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από IBNA

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή