Ο μετριοπαθής Φατμίρ Σεϊντίου νέος πρόεδρος του Κοσόβου

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2006 16:31
A- A A+

Ο μετριοπαθής Φατμίρ Σεϊντίου εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος του Κοσόβου. Ο Σεϊντίου που διαδέχεται τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα (πέθανε στις 22 Ιανουαρίου από καρκίνο των πνευμόνων), εξελέγη πρόεδρος ύστερα από τρεις ψηφοφορίες, καθώς στις δύο πρώτες η υποψηφιότητά του δεν απέσπασε τα 2/3 των ψήφων της Βουλής, όπως απαιτείτο. Στην τρίτη ψηφοφορία ήταν αρκετή η απλή πλειοψηφία για να εκλεγεί πρόεδρος.

Σε σύνολο 120 βουλευτών υπέρ της υποψηφιότητας Σεϊντίου ψήφισαν 80, κατά 12, ενώ 17 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα. Από την ψηφοφορία απείχαν οι 10 σέρβοι βουλευτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή του υποψηφίου.

Υπέρ της υποψηφιότητάς του είχαν ταχθεί οι εταίροι της «Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου» στον κυβερνητικό συνασπισμό, η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου» του Ράμους Χαραντινάι και η «Ομάδα Εξι +» που εκπροσωπεί τις μη σερβικές μειονότητες, καθώς και το κόμμα της αντιπολίτευσης «ORA» του Βέτον Σουρόι.

Ο 54χρονος Σεϊντίου μέχρι σήμερα ήταν γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/07/1150551.htm και βουλευτής του κόμματος, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Ι. Ρουγκόβα. Θεωρείται μετριοπαθής και όταν προτάθηκε για νέος πρόεδρος του Κοσόβου δήλωσε ότι αν εκλεγεί, θα εργαστεί για την υλοποίηση του οράματος του Ι. Ρουγκόβα για ένα ανεξάρτητο Κόσοβο.

Ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Πακάστιτσα της περιοχής του Ποντούγιεβο. Είναι καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο της Πρίστινας και μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή