Στο φως δύο κυκλώματα διακίνησης αναβολικών σε Ελλάδα κι εξωτερικό

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 14:49
UPD:15:01
δελτίο τύπου
A- A A+

Τέλος στη δράση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που παρασκεύαζαν, διακινούσαν, διέθεταν και χορηγούσαν κατ’ επάγγελμα αναβολικές ουσίες έβαλε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Στη διάρκεια επιχείρησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα, ηλικίας 24 έως 57 ετών.

Όπως προέκυψε, οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο πεδίο της διάθεσης στην ευρύτερη αγορά παράνομων κι απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, διακινούσαν κι εμπορεύονταν παράνομα και φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της χρήσης των αναβολικών ουσιών.

Στην πρώτη οργάνωση, την εισαγωγή πρώτων υλών από Κίνα, Βουλγαρία κι Αυστρία είχε αναλάβει 40χρονος Έλληνας, ο οποίος έκανε και την παρασκευή των αναβολικών στην τελική μορφή τους, σε αποθήκη-παρασκευαστήριο που διατηρούσε.

Στη συνέχεια, προμήθευε τα μέλη της οργάνωσης με τα αναβολικά, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στους τελικούς χρήστες, μεταξύ των οποίων και αθλητές κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή ενόψει συμμετοχής τους σε αυτούς.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε επεκτείνει τη δράση της και σε Κύπρο και Γερμανία, ενώ για τη διακίνηση των σκευασμάτων χρησιμοποιούσε κατάστημα, καθώς και οχήματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν σε περιοχές της Αττικής η αποθήκη-παρασκευαστήριο, όπου βρέθηκαν πρώτες ύλες κι εργαστηριακός εξοπλισμός για την παρασκευή των σκευασμάτων, καθώς και τυπογραφείο, όπου τυπώνονταν οι συσκευασίες τους.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν υπό τις εντολές 33χρονου αρχηγικού μέλους της, που αναζητείται.

Τα μέλη της απέστελλαν παράνομα σκευάσματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η προμήθεια των πρώτων υλών για την παρασκευή τους γινόταν από την Τσεχία και την Κίνα.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Ο 33χρονος είχε δημιουργήσει σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την εμπορία, προμήθεια, διακίνηση και χορήγηση των παράνομων σκευασμάτων σε πελάτες, μεταξύ των οποίων και αθλητές κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή ενόψει της συμμετοχής τους σε αυτούς.

Για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα έσοδά τους, τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης έκαναν μεγάλο αριθμό κινήσεων (layering ) μέσω τραπέζης.

Από τις έρευνες που έγιναν χθες στα σπίτια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των οργανώσεων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 2.935 φιαλίδια-κάψουλες αναβολικών ουσιών, 2.150 γραμμάρια σκόνης αναβολικών ουσιών και άγνωστων ουσιών, τέσσερα δοχεία με σκόνη άγνωστης ουσίας, 4.980 ml αναβολικών ουσιών σε υγρή μορφή και αιθανόλης, 7.530 ευρώ, δύο πιστόλια και περίστροφο, 33 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 21 συσκευές κινητών τηλεφώνων, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τέσσερις φορητές μονάδες αποθήκευσης usb sticks, πλήθος κενών συσκευασιών αναβολικών ουσιών, εξοπλισμός παρασκευής αναβολικών ουσιών και μεγάλος αριθμός εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων.

Τα συνολικά έσοδα των δύο εγκληματικών οργανώσεων από την πώληση των κατασχεθέντων αυτών αναβολικών σκευασμάτων εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ.

Σε βάρος των μελών τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, νοθεία τροφίμων και παραβάσεις των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό κι επαγγελματικό αθλητισμό, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή