«Mea Culpa» από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το «φτιαχτό» βίντεο της Νάνσι Πελόζι

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 12:06
UPD:12:09
REUTERS/STEPHEN LAM
A- A A+

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε την Τετάρτη πως η εταιρεία του καθυστέρησε πολύ να υποδείξει ως «φτιαχτό» ένα παραποιημένο βίντεο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, όπου η ίδια παρουσιαζόταν ως μεθυσμένη κατά τη διάρκεια ομιλίας της.

Ο Ζάκερμπεργκ, μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Άσπεν του Κολοράντο, είπε ότι η αργή αντίδραση της εταιρείας ήταν ένα «εκτελεστικό λάθος από πλευράς μας».

Το επίμαχο βίντεο είχε παραποιηθεί έτσι ώστε να φαίνεται σαν η Πελόζι να ήταν μεθυσμένη και να μπέρδευε τα λόγια της, και κυκλοφόρησε ευρέως στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube. Αν και το YouTube το κατέβασε, επικαλούμενο παραβίαση των κανόνων του, το Facebook δεν το έκανε, επιλέγοντας να περιορίσει την κυκλοφορία του και να ενημερώνει τους χρήστες που το κοινοποιούσαν πως είναι παραπλανητικό.

«Χρειάστηκε χρόνος για να υποδείξει το σύστημά μας το βίντεο και οι fact checkers μας να το αξιολογήσουν ως ψεύτικο...και στο διάστημα αυτό κυκλοφόρησε περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει οι κανόνες μας» είπε ο Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με το Reuters.

H Πελόζι επέκρινε την επιλογή του Facebook να μην το κατεβάσει, και είπε πως το περιστατικό αυτό την έπεισε πως η εταιρεία εν γνώσει της επέτρεψε τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η παραπληροφόρηση μέσω «φτιαχτών» βίντεο, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιούν την προηγμένη τεχνολογία deepfake (η οποία επιτρέπει τη σχετικά αληθοφανή εισαγωγή προσώπων σε σώματα άλλων σε βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης, να λένε και να κάνουν πράγματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν πει και κάνει) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Σημειώνεται πως, μετά το βίντεο της Πελόζι, ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ εμφανίστηκε να «πρωταγωνιστεί» σε ένα deepfake βίντεο στο Instagram, όπου «παραδεχόταν», μεταξύ άλλων, πως «όποιος ελέγχει τα δεδομένα, ελέγχει το μέλλον». Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, δεν κατέβασε το βίντεο.

Ο ιδρυτής του Facebook είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών κανόνων για τα deepfakes, προσθέτοντας ότι «πρόκειται σίγουρα για ένα σημαντικό θέμα καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνεται».

 

Προτεινόμενα για εσάς