Φέτος τον χειμώνα παρατηρήθηκαν στη Γερμανία περίεργα, τροπικά παρασιτικά αρθρόποδα που συγγενεύουν με τα κοινά τσιμπούρια. Το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες. Αυτά τα «υαλόμαυρα» ζωύφια, όπως λέγονται, απαντώνται κυρίως στην Αφρική, στην Ασία και την Νότια Ευρώπη και είναι μεγαλύτερα από τα συνήθη τσιμπούρια. Πλέον όμως έχουν φτάσει και στη Γερμανία. Αυτό ανακοίνωσαν πρόσφατα το Πανεπιστήμιο του Χοενχάιμ και το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Μικροβιολογίας του Μονάχου. «Μετά τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον φετινό χειμώνα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα τροπικά τσιμπούρια πέρασαν τον δικό τους χειμώνα στη Γερμανία», ανέφερε στο dpa η παρασιτολόγος Ούτε Μάκεντεντ από το Πανεπιστήμιο του Χοενχάιμ.
Και στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί αφίξεις εντόνων που προέρχονται από θερμότερες περιοχές της γης, ή ακόμη και τροπικά τσιμπούρια. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν αρκετές περίοδοι με υψηλές θερμοκρασίες στη Γερμανία. Αυτός είναι και ο ιδανικός καιρός για να ευδοκιμήσουν αυτά τα τροπικά παρασιτικά ζωύφια, τα οποία δεν προσκολλώνται μόνο σε θηλαστικά όπως τα άλογα αλλά και στους ανθρώπους. Επίσης σε αντίθεση με τα κοινά τσιμπούρια που βρίσκονται συνήθως στο έδαφος ή στο γρασίδι και από εκεί επιτίθενται στα «θύματά» τους, τα τροπικά τσιμπούρια εμφανίζονται όχι μόνο πιο επιθετικά αλλά και πιο ευκίνητα. Αυτά είναι που κινούνται προς τα θηλαστικά, ενώ ενίοτε διανύουν αποστάσεις σχεδόν 100 μέτρων. Όταν βρουν τον επιθυμητό στόχο κολλάνε πάνω του και αρχίζουν να τρέφονται από το αίμα του.
Μεταφορά μολυσματικών ασθενειών
Τα τσιμπούρια «ξενιστές» που φτάνουν σε βορειότερες και ασυνήθιστες μέχρι πρότινος περιοχές ενδέχεται να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες, όπως εγκεφαλίτιδες δηλαδή φλεγμονές στον εγκέφαλο. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν υψηλό πυρετό και τύφο. Τα βακτήρια που μεταφέρουν είναι υπαίτια για τις ασυνήθιστες πυρετικές ασθένειες. Τα τροπικά παρασιτικά ζωύφια λειτουργούν σαν «όχημα» που μεταφέρει σε ζωικούς οργανισμούς και στον άνθρωπο παθογόνους μικροοργανισμούς. Αν και τα τροπικά τσιμπούρια είναι μολυσματικά δεν μεταδίδονται τα ίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Μέχρι στιγμής τα επίμαχα τροπικά τσιμπούρια δεν έχουν μολύνει ανθρώπους στη Γερμανία - η ανησυχία περιστρέφεται γύρω από τα άλογα. Επίσης, ακόμη κι αν υπάρχουν αρκετά τροπικά τσιμπούρια, για να δημιουργηθεί υψηλός κίνδυνος θα πρέπει αυτά να αναπαραχθούν και έπειτα να εξελιχθούν σε προνύμφες και νύμφες. Ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς οι πληθυσμοί των ανεπιθύμητων τροπικών αρθρόποδων δεν εμπνέουν ακόμη τουλάχιστον πραγματικό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Επίσης το γεγονός ότι, όπως λένε οι ειδικοί, τα επίμαχα τροπικά τσιμπούρια «ξεχειμώνιασαν» στη Γερμανία, όπως και στην περίπτωση των αποδημητικών πουλιών, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν και για πάντα εδώ.