Χωρίς ντιμπέιτ οι εθνικές εκλογές

Διακαναλική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα προετοιμάζει το επιτελείο του - Σε εξέλιξη το blame game μεταξύ των κομμάτων
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 13:43
UPD:14:49
ICON Press/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Αυτό που είχε αρχίσει να διαφαίνεται την Παρασκευή το μεσημέρι από τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ό,τι δηλαδή το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών μπορεί τελικά και να μη γίνει, επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων.

Επισήμως, η αιτία είναι ότι τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε εναλλακτική ημερομηνία, μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – και ειδικότερα του εκπροσώπου του στη διακομματική Νάσου Ηλιόπουλου – λόγω της Συνόδου Κορυφής της 30ης Ιουνίου, να αναβληθεί το ντιμπέιτ της ερχόμενης Δευτέρας, 1ης Ιουλίου.

Ανεπισήμως έχει ήδη ξεκινήσει το blame game για το ότι σε αυτές τις εθνικές εκλογές κατά 99,9% - καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν και κινήσεις τις τελευταίας στιγμής - δεν θα γίνει τελικά η αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στην τηλεόραση.

Στο παρασκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής είχαν κοινή γραμμή για την ματαίωση του ντιμπέιτ και γι΄ αυτό όσες προτάσεις και αν έκανε για εναλλακτικές ημερομηνίες απορρίφθηκαν.

Από τη Ν.Δ. αλλά και το Κίνημα Αλλαγής αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που ακολουθεί γραμμή ματαίωσης του ντιμπέιτ, από την ημέρα που η διακομματική απέρριψε το αίτημά του για δύο ντιμπέιτ, ένα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ένα μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, το οποίο επανέφερε χθες ο κ. Ηλιόπουλος.

EURONEWS

 «Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη Ν.Δ. έστω και στην ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο», είπε επί λέξει, μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής ο κ. Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάβαλε στο τραπέζι την 1η Ιουλίου, όταν είδε ότι δεν βρίσκονται εναλλακτικές ημερομηνίες. Ωστόσο, το ΚΚΕ αρνήθηκε καθώς για την ημέρα εκείνη έχει προγραμματίσει την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, μετά την υποβολή αιτήματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της ημερομηνίας. Η Πέμπτη 27 Ιουνίου που ήταν μία ημερομηνία που ετέθη επίσης, απορρίφθηκε επίσης από το ΚΚΕ, καθώς έχει προγραμματίσει την προεκλογική του εκδήλωση στην Πάτρα.

Η Παρασκευή 28 Ιουνίου, απορρίφθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, επειδή η Φώφη Γεννηματά θα βρίσκεται σε περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα, ενώ η Τρίτη 2 Ιουλίου απορρίφθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Μαγνησία. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ και το Σάββατο 29 Ιουνίου, πρόταση που επίσης δεν προχώρησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή