Πλάνο από Κ. Μητσοτάκη για πιο ισχυρό Μαξίμου

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος της Ν.Δ.
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 09:14
UPD:11:07
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Νέο «μοντέλο» λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου σχεδιάζει να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο ένα ευέλικτο σχήμα που θα λαμβάνει άμεσα τις αποφάσεις. Στην Πειραιώς, παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία, επεξεργάζονται το «γαλάζιο» σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Σήμερα στον Ελληνικό Κόσμο θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για «Ισχυρή Ανάπτυξη και Αυτοδύναμη Ελλάδα». Ουσιαστικά θα ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός για τη μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις ομιλίες του επισημαίνει την ανάγκη για «καθαρή εντολή» στις 7 Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει έναν κύκλο μεταρρυθμίσεων. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα έχουν ως στόχο ένα ισχυρό Μέγαρο Μαξίμου, που θα αντιμετωπίζει άμεσα θέματα πρώτης γραμμής, από τις επενδύσεις έως την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. 

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο, που θα λύνει θέματα επικαλύψεων των υπουργείων, προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη των αποφάσεων. Το πρώτο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ψηφιακή αναδιοργάνωση στη δημόσια διοίκηση.

Στις βασικές καινοτομίες θα είναι η «μετατροπή» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε υπουργείο Παρά τω Πρωθυπουργώ, στο οποίο θα ενσωματωθεί η πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών του Δημοσίου. «Οι πολίτες δεν μπορεί να ταλαιπωρούνται. Την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να μπορούν και από το κινητό τους και από τον υπολογιστή τους να διεκπεραιώσουν μια σειρά από συναλλαγές και υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το ελληνικό Δημόσιο» σημειώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Βαρύτητα θα δοθεί στις επενδύσεις, που -με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- θα περάσουν σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα θα υπάρχει πρόσωπο και εντός του Μεγάρου Μαξίμου με αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχει άμεση ενημέρωση για τα μεγάλα project και θα μπορεί να λύνει προβλήματα που προκύπτουν.

Δεν κλείνει η Βουλή
Με βάση τον γαλάζιο σχεδιασμό η Βουλή θα μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι. Το πρώτο νομοσχέδιο που σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης. 

Φοροελαφρύνσεις
Στις προτεραιότητες της Πειραιώς είναι και η κατάθεση ενός φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε το θέμα των φόρων κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. 

Με βάση τον γαλάζιο σχεδιασμό η αρχή θα γίνει με τη μείωση συνολικά του ΦΠΑ στην εστίαση. Επίσης θα ψηφιστούν -για να υλοποιηθούν εντός διετίας- η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και του φόρου των επιχειρήσεων στο 20%. Η γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ στο 11% και στο 22% θα γίνει στο δεύτερο μισό της τετραετίας. 

Στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει μια φορά τον μήνα, ενώ θέσεις αναπληρωτών υπουργών δεν θα υπάρχουν. Σε όσες περιπτώσεις χρειάζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως θα αξιοποιούνται εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. 

Έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση νέων ανθρώπων, όπως φάνηκε και από τη στελέχωση των ψηφοδελτίων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρος της ηλικίας των «γαλάζιων» υποψηφίων είναι τα 49 έτη. 

Ίσως και «προσωπάρχης»
Επίσης δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί το μοντέλο του Λευκού Οίκου και να υπάρχει «προσωπάρχης» στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα είναι επικεφαλής στην καινούργια δομή υποστήριξης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσε να έχει αυτόν τον ρόλο είναι ο Άκης Σκέρτσος, που σήμερα διατελεί γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. 

Πάντως, σε αυτή τη φάση οι προβολείς πέφτουν στην προεκλογική μάχη, με γαλάζια στελέχη να τονίζουν πως δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός. Αυτό που επιδιώκεται είναι η αύξηση της συμμετοχής και η ταυτόχρονη διεύρυνση τόσο προς το κέντρο όσο και προς τα δεξιά του κόμματος.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο τηλεοπτικό της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές, με τη φράση «ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα» να κυριαρχεί. 

Το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κρήτη, ενώ στον δρόμο προς την κάλπη θα συνεχίσει τις στοχευμένες ομιλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μετά την Πάτρα, όπου ξεδίπλωσε το σχέδιο για την ανάπτυξη, και την Άρτα, όπου κυριάρχησαν τα αγροτικά θέματα, προγραμματίζεται συζήτηση στην Ελευσίνα για την κοινωνική αλληλεγγύη.  

Ισχυρό το δημοσκοπικό προβάδισμα
Προβάδισμα 8 μονάδων διατηρεί η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της εταιρείας Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 27%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 5%.

Στο 3,5% το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη και στο 3% η Ελληνική Λύση, ενώ το 7,5% των ερωτηθέντων παραμένει αναποφάσιστο.

Στην «παράσταση νίκης» η Ν.Δ. προηγείται με 71%, έναντι μόλις 19% του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό 36%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα.
Η Pulse εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να συγκεντρώσει 156 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο σε εξακομματική Βουλή, ή 152 αν εισέλθουν 7 κόμματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll (από 17 έως 19 Ιουνίου), για το «Θέμα fm», η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 11,3% (στην πρόθεση ψήφου) και δείχνει ότι μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Παράλληλα, 9 στους 10 θεωρούν βέβαιη τη νίκη της Ν.Δ., ενώ η Χρυσή Αυγή φαίνεται να μένει εκτός Βουλής. 

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. λαμβάνει 34,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή 1,8%.

Χωρίς λευκά, άκυρα και αποχή η Ν.Δ. φτάνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή