Βραζιλία: Υψηλότερη η δημοτικότητα του Lula μετά από επτά μήνες

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 11:56
A- A A+

ΑΥΞΗΣΕ τη δημοτικότητά του τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μέσα σε επτά μήνες ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, καθώς η φανερή οικονομική ανάπτυξη απέσπασε την προσοχή από τις κατηγορίες για δωροδοκία της κυβέρνησής του, πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva αύξησε τη δημοτικότητά του για πρώτη φορά σε επτά μήνες.

Η δημοτικότητα του Lula αυξήθηκε 53,3% αυτόν τον μήνα, από 46,7% που ήταν τον Νοέμβριο και 50% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Instituto Sensus showed. Ο Lula, 60 ετών, θα κερδίσει την επανεκλογή του φέτος, νικώντας τον δήμαρχο του Σάο Πάολο, Jose Serra, με βάση την πρόθεση ψήφου, όπως έδειξε η δημοσκόπηση.

Ο Lula μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια δείπνου με εκπροσώπους του Εργατικού Κόμματος, είπε, ότι δεν υπάρχει λόγος «βιασύνης» μιας ανακοίνωσης για την επιδίωξη της επανεκλογής του. Ο πρώτος γύρος των εκλογών, έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αρχίζει να ισχυροποιείται, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μειώνει τα επιτόκια και βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μειώνοντας την κριτική που ασκείται κατά του Lula. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,2% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον ταχύτερο ρυθμό σε τέσσερις μήνες, περίοδο κατά την οποία οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,3%.

Περισσότεροι από 24 αξιωματούχους της κυβέρνησης παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, μετά τις κατηγορίες που δέχθηκε το κόμμα του Lula για δωροδοκία, προκειμένου να πάρει περισσότερες ψήφους στο Κογκρέσο τον Ιούνιο. Τον Αύγουστο ο Lula ζήτησε συγγνώμη για τις κατηγορίες και τον Νοέμβριο αρνήθηκε ότι έγιναν δωροδοκίες.

Ράλι έκαναν σήμερα οι μετοχές και τα ομόλογα της Βραζιλίας. Ο δείκτης στο Σάο Πάολο, αναρριχήθηκε 1,4%. Το ρεάλ, σημείωσε άνοδο έως και 1%, φθάνοντας στα 2,133 ρεάλ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2001.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων που λήγουν το 2040, αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης, ποσοστό 0,01%, φθάνοντας στο 8,21%, στις 3:40 μ.μ. στη Ν. Υόρκη. Η απόδοση των ομολόγων λήξης το 2015, σημείωσε άνοδο στο 6,46%.

Ο Lula περνά στη πρόθεση ψήφου με 47,6% τον Serra που αποσπά το 37,6%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Τον Νοέμβριο η ίδια δημοσκόπηση έδινε στον Serra προβάδισμα 41,5% έναντι 37,6% του Lula.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή