Η ακτινογραφία των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων

6 στους 10 υποψήφιους θα δώσουν για πρώτη φορά τη μάχη σε βουλευτικές εκλογές
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 10:40
UPD:10:40
INTIME NEWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με αέρα ανανέωσης τα γαλάζια ψηφοδέλτια που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, με νέα πρόσωπα να δοκιμάζονται στον πολιτικό στίβο. Μάλιστα, έξι στους δέκα υποψήφιους θα δώσουν για πρώτη φορά τη μάχη στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Χθες οι προβολείς έπεσαν στα γαλάζια ψηφοδέλτια, όπου φυσικά δίνουν το «παρών» οι 78 σημερινοί βουλευτές. Την ίδια στιγμή, από τους 341 «υπόλοιπους» υποψήφιους οι 243 (δηλαδή το 72%) δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το εθνικό Κοινοβούλιο.

Η εκλογική αναμέτρηση έχει δυνατά εσωκομματικά «ντέρμπι», αδιαφιλονίκητα φαβορί για την πρωτιά, αλλά και δυνατές μεταγραφές που θα αναζητήσουν την εκλογή τους στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Και μπορεί οι γιατροί και οι δικηγόροι να έχουν παράδοση στην ενασχόλησή τους με τα κοινά, ωστόσο δυναμική εμφάνιση κάνουν και οι προερχόμενοι από τη δημοσιογραφία.

Οι υποψήφιοι
Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε: τη Δυτική Αθήνα, τη Β’ Πειραιά και την Αχαΐα. Η επιλογή αυτή είχε τον δικό της συμβολισμό και όπως τονίζουν στην Πειραιώς αυτές ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που το κόμμα δεν είχε έρθει πρώτο στις πρόσφατες εκλογές. 
Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις. Μεταξύ των ονομάτων που είναι στο τραπέζι είναι του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, των στενών συμβούλων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Τάκη Θεοδωρικάκου και Γιώργου Γεραπετρίτη, της Μαριέττας Γιαννάκου και του Βασίλη Ανδρικόπουλου (διευθύνων σύμβουλος της Green Cola Hellas).

Στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας το ενδιαφέρον στρέφεται στην πορεία δυνατών υποψηφιοτήτων, ενώ δεν λείπουν και οι «εσωτερικές» αναμετρήσεις που πυροδοτούν το ενδιαφέρον. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο βόρειος τομέας της Αθήνας, όπου κατεβαίνουν και οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας: ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην Α’ Αθηνών αρκετά ονόματα πρώτης γραμμής του κόμματος διεκδικούν μία καλή σειρά κατάταξης. Μεταξύ αυτών οι νυν βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Νικήτας Κακλαμάνης και ο Θεόδωρος Φορτσάκης (ήταν στο Επικρατείας το 2015).

Να σημειωθεί πως η Ντόρα Μπακογιάννη κατεβαίνει στα Χανιά, ο Νίκος Δένδιας στον νότιο τομέα της Αθήνας, ο Μάκης Βορίδης στην Ανατολική Αττική, ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Φθιώτιδα, ο Γιάννης Βρούτσης στις Κυκλάδες και ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Ηράκλειο. Σταθεροί παραμένουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που εκλέγονται χωρίς σταυρό, ο Κώστας Καραμανλής στην Α’ Θεσσαλονίκης και ο Αντώνης Σαμαράς στη Μεσσηνία.

Μέσος όρος ηλικίας τα 49 έτη
Ο μέσος όρος της ηλικίας των γαλάζιων υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως 139 υποψήφιοι είναι κάτω των 45 ετών. Μεταξύ αυτών ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης (νότιος τομέας), ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης (Α’ Πειραιά) και ο Νίκος Ρωμανός (βόρειος τομέας της Αθήνας). Μάλιστα ενδεικτικό της προσπάθειας ανανέωσης είναι ότι 67 εξ αυτών ανήκουν στη γενιά των... 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του 1990.

Στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται και πολιτικές «μεταγραφές», καθώς η Πειραιώς θέλει να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. 

Στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα είναι ήδη δύο πρώην βουλευτές του Ποταμιού, που είχαν αποχωρήσει νωρίς από το κόμμα. Πρόκειται για τον Ιάσονα Φωτήλα (Αχαΐα) και τον Χάρη Θεοχάρη (νότιος τομέας Αθηνών). Επίσης, δύο ακόμα πρώην βουλευτές του Ποταμιού θα είναι υποψήφιοι με τα γαλάζια ψηφοδέλτια: o Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα και ο Γρηγόρης Ψαριανός στον νότιο τομέα της Αθήνας.

Στο ευρύτερο πολιτικό άνοιγμα που επιχειρείται είναι ακόμα: ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος στον βόρειο τομέα της Αθήνας, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος (είχε αποχωρήσει από το 2016 από την Ένωση Κεντρώων) στον νότιο τομέα της Αθήνας, ο Γιώργος Λαζαρίδης (στο παρελθόν ήταν στους Ανεξάρτητους Έλληνες) στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Σαλτούρος (παλαιότερα ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) στην Ξάνθη και ο Γιώργος Κατσιαντώνης (που ήταν στην Ένωση Κεντρώων) στη Λάρισα.

Δυναμική εμφάνιση κάνουν και οι προερχόμενοι από την αυτοδιοίκηση. Από τις ισχυρές υποψηφιότητες στον νότιο τομέα της Αθήνας είναι ο Διονύσης Χατζηδάκης, ενώ στη Α’ Θεσσαλονίκης κατεβαίνει ο Νίκος Ταχιάος (που είχε το γαλάζιο χρίσμα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές). Δεν λείπουν και οι νέες υποψηφιότητες από τον δημοσιογραφικό χώρο, μεταξύ των οποίων ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στον νότιο τομέα της Αθήνας, ο Δημήτρης Τσιόδρας και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην Α’ Αθήνας, ο Αντώνης Πανούτσος και ο Γιάννης Λοβέρδος στον δυτικό τομέα και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στη Β’ Πειραιά.

Γυναίκες το 43%
Στη... μάχη των δύο φύλων, από τα στοιχεία προκύπτει πως το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες, δηλαδή έχει ξεπεραστεί το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων. Μάλιστα σε ορισμένες περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) σε άνδρες και γυναίκες υποψηφίους.

Τέλος, να σημειωθεί πως 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών. Μεταξύ αυτών είναι η Αγνή Κανδύλη στην Καστοριά, η Τόνια Αράχωβα στην Αιτωλοακαρνανία και ο Κώστας Δαρδαμάνης στα Ιωάννινα.

Την 1η Ιουλίου η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών
Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, έξι ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα διεξαχθεί η τηλεμαχία (debate) μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπως συμφώνησαν χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή. Στην τηλεμαχία, η οποία θα διεξαχθεί σε στούντιο της ΕΡΤ, θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.   

Όσον αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για χωριστή τηλεοπτική αναμέτρηση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Ν.Δ. θυμίζουν παλαιότερη δήλωση του κ. Τσίπρα πως μια ξεχωριστή τηλεμαχία δύο κομμάτων θα ήταν «υποτιμητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας».   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή