Συγγνώμη για τους χειρισμούς της στο επίμαχο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα ζήτησε η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που τις τελευταίες μέρες συγκρούονται στους δρόμους με τις αστυνομικές αρχές.
Πλήθη φοιτητών, εργαζομένων, ανθρώπων κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν το κεντρικό Χονγκ Κονγκ και την Κυριακή, ζητώντας την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα και την παραίτηση της Κάρι Λαμ. Σύμφωνα με τους οργανωτές η συμμετοχή πλησίασε τα δύο εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει ότι επρόκειται ίσως για τις πιο μαζικές διαδηλώσεις στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ και για ένα ηχηρότατο μήνυμα προς το Πεκίνο.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου έχει μέχρι στιγμής ανασταλεί. Παρά την παραδοχή εκ μέρους της Κάρι Λαμ ωστόσο ότι έχει ακόμη πολλά να μάθει, όπως η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά, το μήνυμά της δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις των διαδηλωτών.
«Εγώ προσωπικά πρέπει να αναλάβω μεγάλο μέρος της ευθύνης, καθώς το γεγονός οδήγησε σε διαμάχες και ανησυχίες στην κοινωνία», ανέφερε προσθέτοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο απευθύνει «την πιο ειλικρινή συγγνώμη σε όλους τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ».
Σε ερώτηση του BBC όμως γιατί δεν παραιτείται η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι και μόνο το γεγονός ότι ανεστάλη η κατάθεση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι ακούει.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι ο νόμος δεν πρέπει να εγκριθεί, επικαλούμενες τις επανειλημμένες καταγγελίες περί βασανισμών, αυθαίρετων φυλακίσεων, απόσπασης ομολογιών με εξαναγκασμούς και στέρησης πρόσβασης σε δικηγόρους στην Κίνα, όπου το δικαστήρια ελέγχονται από το μονοκομματικό κράτος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, Guardian