SIPRI: Οι πυρηνικές δυνάμεις εξακολουθούν να ενισχύουν το οπλοστάσιό τους

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 07:33
UPD:07:36
EPA/ANATOLY MALTSEV
A- A A+

Οι πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν και να αναπτύσσουν τα οπλοστάσιά τους, παρότι καταγράφεται μικρή μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν, υποδεικνύουν δεδομένα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δίνονται στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

Ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που διέθεταν στα οπλοστάσιά τους οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις ανερχόταν σε 13.865 στις αρχές του χρόνου, ήταν δηλαδή μειωμένος κατά 600 από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με το SIPRI Yearbook 2019 [*].

Εξ αυτών, περίπου 2.000 πυρηνικές κεφαλές βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παραμένουν πάντα οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, με τα οπλοστάσιά τους να ξεπερνούν το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον πλανήτη. Κατά τους υπολογισμούς του SIPRI, οι ΗΠΑ διαθέτουν 6.185 πυρηνικές κεφαλές, η Ρωσία 6.500.

Και οι εννέα χώρες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό τους. Τα προγράμματα που εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν αφορούν την ανάπτυξη πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και την κατασκευή υποδομών για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, διευκρινίζει το Ινστιτούτο.

«Αυτό που καταγράφουμε είναι ότι ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών βρίσκεται σε πτώση, αλλά όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είτε εκσυγχρονίζουν ή έχουν ανακοινώσει σχέδια εκσυγχρονισμού των δυνάμεών τους», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ερευνητής του SIPRI Σάνον Κάιλ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα πυρηνικά όπλα παραμένουν κεντρικό στοιχείο στη στρατιωτική στρατηγική τους και στα δόγματά τους ως προς την εθνική [τους] ασφάλεια», πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα πυρηνικά όπλα κάθε άλλο παρά «έχουν απολέσει την αξία που τους αποδίδεται όσον αφορά την εθνική ασφάλεια» των χωρών που τα διαθέτουν.

Ως πυρηνικές δυνάμεις το SIPRI ορίζει πλέον τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και τη Βόρεια Κορέα.

Η έκθεση του Ινστιτούτου βασίζεται σε ανοικτές πηγές, ανάμεσά τους στοιχεία που δημοσιοποιούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που εφαρμόζουν, συγκριτικά, πολιτική διαφάνειας ως προς τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας γενικότερα αποτελεί τεράστια πρόκληση, αναγνωρίζει το SIPRI.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή