ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγή» για μία θέση στην επόμενη Βουλή

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 09:07
UPD:09:11
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η επικείμενη μείωση της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά το ήμισυ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εθνικές εκλογές, προκαλεί μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του κόμματος. Οι χθεσινές ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξαν τις δυσκολίες που έχει ο κ. Τσίπρας να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα ολοκληρωθεί τελευταίο, αλλά και δεκάδες μικρούς «εμφύλιους» -  που θα εξελιχθούν σε όλη τη χώρα, ανάμεσα στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως αποφασίστηκε, ο κ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος σε Αχαΐα και Λάρισα, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η τρίτη εκλογική περιφέρεια στην οποία θα θέσει υποψηφιότητα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και επισήμως ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

H μάχη για τις τέσσερις εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας, είναι ήδη σε εξέλιξη. Όπως έχει γράψει η «Ν», η Έφη Αχτσιόγλου  θα είναι μεν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο, αλλά δεν θα καταλάβει την πρώτη θέση στο Επικρατείας, στην οποία αναμένεται να οριστεί ο πρώην ευρωβουλευτής του Ποταμιού και γνωστός καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης. Η κ. Αχτσιόγλου αναμένεται να είναι στη δεύτερη θέση του Επικρατείας και εφόσον ισχύει ακόμα η συμφωνία που είχαν κάνει Τσίπρας και Σκουρλέτης όταν ο δεύτερος μετακινήθηκε στο κόμμα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει την τρίτη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας και την τέταρτη ο υπουργός Άμυνας, Ευ. Αποστολάκης.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ήδη εκτός Επικρατείας τους Γ. Δραγασάκη, τον Π. Κουρουμπλή, τον Θ. Θεοχαρόπουλο, ενώ πληροφορίες που προέρχονται από κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η διαφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κίνηση «Πράττω» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά συνετελέσθη επειδή ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον κ. Κοτζιά ότι δεν μπορεί να τον βάλει σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας όπως φέρονται να είχαν συζητήσει στο παρελθόν και ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε να κατέβει με σταυρό, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha.

Πάντως, δύο στελέχη της κίνησης «Πράττω» η κ. Γεννιά και ο κ. Τόσκας κατεβαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εγκαταλείποντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν ότι η κατεύθυνση που έδωσε χθες στους ψηφοφόρους ο κ. Κοτζιάς «ψηφίστε κατά συνείδηση αλλά πατριωτικά και αριστερά» είναι ένα έμμεσο μήνυμα στήριξης στη ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Η μάχη που θα δοθεί «για μία θέση στον ήλιο» θα είναι σκληρή και είναι βέβαιο ότι μεγάλα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα.

Στην Α’ Αθήνας βλέπουμε Χρ. Βερναρδάκη, Ν. Βούτση, Ν. Φίλη, Μ. Ζορμπά, Ράνια Σβίγγου, αλλά και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

Στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας βάζουν υποψηφιότητα ο Ευ. Τσακαλώτος, η Αν. Καββαδία, η Ελ. Αυλωνίτου, ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Κ. Ζαχαριάδης και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου που πριμοδοτείται από το προεδρικό σύστημα.

Στο Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας, θα κατέβουν οι Γ. Δραγασάκης, Π. Κουρουμπλής, Θ. Παπαχριστόπουλος, Ν. Τόσκας και Δ. Βίτσας.

Στο Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας θα γίνει μάχη ανάμεσα στους Θ. Θεοχαρόπουλο, Ν. Παππά, Γ. Κυρίτση, Γ. Μπαλάφα, Β. Βασιλειάδη, Θ. Φωτίου και Ρ. Χρηστίδου

Στην Ανατολική Αττική ο Χρήστος Σπίρτζης θα αναμετρηθεί με τον νυν βουλευτή Π. Σκουρολιάκο και τον Νάσο Αθανασίου.

Ο χαρακτηρισμός «σφαγή» βρίσκει την εφαρμογή του στην Α' και τη Β΄ Πειραιώς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλη δύναμη τον 2015 αλλά έχασε πολλή απ΄ αυτήν στις ευρωεκλογές. Στην Α' Πειραιά θα κατέβουν οι Δ. Δρίτσας, Κ. Δουζίνας, Α. Γεννιά (που προέρχεται από την κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά) αλλά και η Μ. Ρεπούση. Στη Β΄ Πειραιά βάζουν υποψηφιότητα ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης και οι Τρ. Αλεξιάδης, Ν. Κασιμάτη και Ευ. Καρακώστα.

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε όλα τα ψηφοδέλτια πλην του Ηρακλείου, της Καστοριάς και της Κοζάνης, όπου δεν αποκλείεται η επιλογή της επιτροπής ψηφοδελτίων να είναι μέχρι και η κλήρωση. Μεγάλες μάχες θα δοθούν και στην περιφέρεια όπως – για παράδειγμα - αυτή ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Σταθάκη στα Χανιά, ανάμεσα στην Κατερίνα Παπανάτσιου και την προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία, τον Σάκη Παπαδόπουλο, τον Χρήστο Σιμορέλη και την Παναγιώτα Δριτσέλη στα Τρίκαλα, τον Γιώργο Βαρεμένο και τον προερχόμενο από το Κίνημα Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη στην Αιτωλοακαρνανία, του Αλέξη Χαρίτση με τους νυν Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα στην Μεσσηνία κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή