Συνεδριάζει στην Αθήνα η Διεθνής Επιτροπή για τα Αρχεία Arolsen

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 17:41
UPD:17:50
REUTERS/LASZLO BALOGH

Ένας επιζών του πρώην γερμανικού ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς ξεσπά σε λυγμούς δίπλα στον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, Ρόναλντ Λόντερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ναζιστικό στρατοπεδο συγκέντρωσης του Οσβιέτσιμ.

A- A A+

Οι διήμερες εργασίες της ολομέλειας της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεθνή Υπηρεσία Αναζητήσεων (Αρχεία Arolsen), την τρέχουσα προεδρία της οποίας έχει η Ελλάδα, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Βασικό θέμα συζήτησης είναι η ανάγκη ψηφιοποίησης των αρχείων Arolsen για τα επόμενα χρόνια.

Η Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων, η οποία μετονομάστηκε φέτος σε Αρχεία Arolsen (Arolsen Archives), διατηρεί το σημαντικότερο Αρχείο εγκλείστων των ναζιστικών στρατοπέδων, που ανέρχονται σε 17,5 εκατομμύρια και κατά προσέγγιση αριθμεί 55 εκατομμύρια φακέλους, και έχει ως αποστολή την αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την τύχη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για λογαριασμό των οικογενειών τους.

Το σημαντικότερο Αρχείο εγκλείστων των ναζιστικών στρατοπέδων είναι εκείνο της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζητήσεων (ITS – International Tracing Service) στο Bad Arolsen, μια μικρή κωμόπολη έξω από το Κάσελ, στην Έσση της Γερμανίας. Η αποστολή της Υπηρεσίας ξεκίνησε το 1948 με ευθύνη των Συμμάχων, όταν θύματα και συγγενείς τους ζητούσαν πληροφορίες για τον εγκλεισμό τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και τα μαρτύρια που υπέστησαν.

Το 1955, με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βόννης από δέκα κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η ευθύνη διαχείρισης πέρασε σε Διεθνή Επιτροπή που τη σχημάτιζαν οι εθνικοί εκπρόσωποι των δέκα κρατών – μελών (στη δεκαετία του 1990 εντάχθηκε και η Πολωνία και η Διεθνής Επιτροπή αριθμεί πλέον 11 μέλη). Αποκλειστική αρμοδιότητα του ITS ήταν η αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την τύχη των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας για λογαριασμό των οικογενειών τους.

Το 2006 έλαβε χώρα η πρώτη σημαντική τροποποίηση της Συμφωνίας της Βόννης, σύμφωνα με την οποία δόθηκε πρόσβαση στο Αρχείο και στους ακαδημαϊκούς ερευνητές/ιστορικούς, ενώ ξεκίνησε και η ψηφιοποίησή του.

Την προεδρία της Διεθνούς Επιτροπής αναλαμβάνουν με αλφαβητική σειρά τα κράτη – μέλη της και διαρκεί ένα έτος. Το έτος που διανύουμε, την Προεδρία έχει η Ελλάδα.

Οι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας, σύμφωνα με την προεδρεύουσα της Διεθνούς Επιτροπής πρεσβευτή Φωτεινή Τομαή, συνοψίζονται στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δυνατότητας πρόσβασης και επαφής του κοινού με το μοναδικής ιστορικής αξίας υλικό που φυλάσσεται εκεί, αλλά και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας, όπως η απόφαση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και Αρχείων στο Bad Arolsen, η διοργάνωση έκθεσης που έλαβε χώρα τον παρελθόντα Φεβρουάριο στο υπουργείο των Εξωτερικών με τίτλο #Stolen Memory με αντικείμενα οκτώ Ελλήνων εγκλείστων των ναζιστικών στρατοπέδων και στόχο να επιστραφούν στις οικογένειές τους, και πάνω από όλα με τα εγκαίνια στην Ελλάδα (πρώτη ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη) του συστήματος τηλε-πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο υλικό των αρχειακών φακέλων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή