Της Ανθής Αγγελοπούλου
Την ανώτατη διάκριση του Παγκόσμιου Ιδρύματος του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Foundation), το διεθνές βραβείο «Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award» έλαβε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μελέτιος Α. Δημόπουλος κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης των μελών της Παγκόσμιας Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος στο Άμστερνταμ.
Το βραβείο πήρε όνομά του από τον Αμερικανό καθηγητή Robert A. Kyle, έναν από τους πρωτοπόρους στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος καιαπονέμεται κάθε χρόνο από το 2003 σε εξαιρετικούς ερευνητές/ιατρούς σε αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στον τομέα του Πολλαπλού Μυελώματος.
Το βραβείο έχουν λάβει στο παρελθόν οι:
2003 Robert Kyle (Mayo Clinic, Rochester, MN, USA)
2004 Bart Barlogie (Myeloma Institute University of Arkansas, Little Rock, AR, USA)
2005 Kenneth C. Anderson (Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, Boston, MA, USA)
2006 Brian GM Durie (Samuel Oschin Cancer Center, Los Angeles, CA, USA)
2007 Heinz Ludwig (Wilhelminen Cancer Research Institute, Vienna, Austria)
2008 Mario Boccadoro (University of Torino, Turin, Italy)
2009 Jean-Luc Harousseau (CHU Hotel-Dieu, Nantes, France)
2010 Joan Blade (Hospital Clinic, Barcelona, Spain)
2011 Douglas E. Joshua (Royal Prince Alfred Hospital, Sydney, Australia)
2012 Jesus San Miguel (University of Salamanca, Salamanca, Spain)
2013 Gösta Gahrton (Karolinska Institute, Stockholm, Sweden)
2014 Antonio Palumbo (University of Torino, Turin, Italy)
2015 Pieter Sonneveld (Erasmus University, Rotterdam, the Netherlands)
2016 Vincent S. Rajkumar (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, USA)
2017 Paul Richardson (Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, Boston, MA, USA)
2018 Philippe Moreau (CHU Hotel-Dieu, Nantes, France)
Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία σπάνια αλλά θανατηφόρα νόσος
Είναι ένας καρκίνος των κυττάρων πλάσματος και μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος, όπως η σπονδυλική στήλη, ο εγκέφαλος, η λεκάνη και οι νευρώσεις. Η τρέχουσα θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων.
Περίπου 39.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με πολλαπλούν μυέλωμα στην Ευρώπη, ενώ περίπου 24.000 ασθενείς καταλήγουν από τη νόσο ετησίως. Η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου στην Ευρώπη είναι τα 65-70 έτη.
Η πρόγνωση για τους ασθενείς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά της νόσου, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενή.
Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπισή του με οκτώ εγκρίσεις νέων φαρμάκων, οι πέντε την τελευταία διετία. Αυτή η επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου έχει οδηγήσει σε μακρές επιβιώσεις και σε πολλούς ασθενείς η νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια πάθηση.
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος είναι από τους σημαντικότερους γιατρούς-μελετητές που με τις δράσεις του έχει οδηγήσει στην καθιέρωση πολλών φαρμάκων για το πολλαπλούν μυέλωμα.
Από την εποχή που ήταν νέος ιατρός στο Χιούστον του Τέξας και μελέτησε το ρόλο της LDH σαν δείκτη επιβίωσης για τους ασθενείς (η LDH αποτελεί τώρα τμήμα της σταδιοποίησης της νόσου) και τη συμβολή του στην ανάδειξη της μαγνητικής τομογραφίας σαν όπλο στη διάγνωση της έκτασης του νοσήματος μέχρι την εποχή που επέστρεψε στην Ελλάδα και από τη χώρα μας πρωτοστάτησε στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν σε έγκριση των περισσοτέρων νέων φαρμάκων και συνδυασμών τους για τη θεραπεία του μυελώματος, όπως τη λεναλιδομίδη, την πομαλιδομίδη, την ελοτουζουμάβη, την καρφιλζομίδη και τη δαρατουμουμάβη.