Η ινδική διαστημική υπηρεσία (ISRO) αποκάλυψε το διαστημόπλοιο που ευελπιστεί να αποστείλει και προσεδαφίσει στη Σελήνη μέχρι τον Σεπτέμβριο: Το Chandrayaan-2 θα είναι η δεύτερη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη, ακολουθώντας το Chandrayaan-1 το οποίο είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας το 2008.
Εάν η αποστολή πραγματοποιηθεί με επιτυχία, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα που επιτυγχάνει «μαλακή» προσελήνωση, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα.
Όπως αναφέρει το BBC, η αποστολή θα επικεντρωθεί στη μελέτη της επιφάνειας, συλλέγοντας στοιχεία περί νερού, ορυκτών και σεληνιακών βράχων. Το διαστημικό σκάφος θα περιλαμβάνει μια σεληνάκατο (Vikram), ένα σκάφος που θα βρίσκεται σε τροχιά και ένα όχημα- ρόβερ (Pragyan).
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η σεληνάκατος και το ρόβερ θα προσεληνωθούν κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης τον Σεπτέμβριο. Εάν αυτό συμβεί όντως, θα πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που προσεληνώνεται εκεί.
Το ρόβερ αναμένεται να επιχειρεί για 14 ημέρες στη Σελήνη, δήλωσε o K. Σιβάν, πρόεδρος του ISRO, στους Times of India, προσθέτοντας πως το ρόβερ «θα αναλύσει τη σύσταση της σεληνιακής επιφάνειας και θα στείλει δεδομένα και εικόνες πίσω στη Γη».