Άγκυρα: Η επιστολή Σάναχαν για τα F-35 δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 13:09
UPD:13:11
REUTERS/BRIAN SNYDER
A- A A+

Μέρα με τη μέρα κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, μία ένταση που αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούλιο, με την παράδοση στην Τουρκία των ρωσικών S-400. Στην τελευταία εξέλιξη, η Άγκυρα διεμήνυσε πως η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Σάναχαν για τα F-35 δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα.

Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή, η οποία εστάλη από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα αναφορικά με την ενδεχόμενη αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου F-35, δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, γνώση της οποίας έχει το Reuters,  και στην οποία ο Σάναχαν περιγράφει το πώς η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα σχέδιά της για τους S-400.

Συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Tούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Ο Σάναχαν διευκρίνισε χθες ότι το Πεντάγωνο δεν ανέστειλε την εκπαίδευση των συντηρητών.

Ο Ακάρ γνωστοποίησε επίσης πως η Τουρκία ετοιμάζει μια απάντηση στην επιστολή, η οποία θα σταλεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες. Και πρόσθεσε πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σάναχαν σήμερα.

Χθες, στέλεχος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να παραδώσει τις συστοιχίες των S-400 στην Άγκυρα εντός Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Αν η Τουρκία, που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, εξοβελιστεί από αυτό, θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή