Μείωση των υποτροπών και της ενεργότητας της πολλαπλής σκλήρυνσης με τα δισκία Κλαδριβίνης

Καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 12:55
UPD:19:25
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η καινοτομία στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης αποτελεί έναυσμα για την παραγωγή νέων σημαντικών θεραπειών. Μία εξ αυτών είναι τα δισκία Κλαδριβίνης ή αλλιώς το Mavenclad, όπως είναι η εμπορική  του ονομασία, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα και η θεραπευτική αγωγή διαρκεί μόνο 20 ημέρες σε διάστημα δύο ετών, ενώ τα αποτελέσματά της είναι σε βάθος τετραετίας.

Η θεραπευτική αγωγή με τα δισκία Κλαδριβίνης κάνουν τον ασθενή να νιώθει καλύτερα ψυχολογικά αφού το να παίρνεις φάρμακα μόνο 20 ημέρες για δύο χρόνια σε απαλλάσσει από το μόνιμο άγχος μιας καθημερινής αγωγής.

Σύμφωνα με τον νευρολόγο και Ιατρικό Διευθυντή της Merck Ελλάδος κ. Σπύρο Δευτεραίο η εταιρεία έχει εστιάσει εδώ και 20 συνεχή έτη στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης και προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο λύσεις και θεραπευτικές επιλογές όχι μόνο για ένα ευρύ φάσμα ασθενών αλλά και για ασθενείς που δε θέλουν να νιώθουν ασθενείς.

Ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Σπύρος Κονιτσιώτης αναφερόμενος στα δισκία Κλαδριβίνης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι τόσο για τον ασθενή όσο και για τον θεράποντα ιατρό να βλέπει ότι η θεραπεία που χορηγεί έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και μάλιστα σε βάθος χρόνου. 

Η Ελλάδα στη διεθνή μελέτη για την πολλαπλή σκλήρυνση

Σύμφωνα με τον Δρ. Κονιτσιώτη η χώρα μας θα λάβει μέρος σε διεθνή μελέτη που θα ελέγξει το πώς ενεργεί το φάρμακο σε συνθήκες κλινικής πρακτικής.

Η μελέτη αυτή θα συμπεριλάβει 516 ασθενείς από 6 χώρες. Οι 150 εξ αυτών θα είναι από την Ελλάδα, η οποία θα μπει στη μελέτη με 20 Κέντρα από όλη την ελληνική περιφέρεια μόλις το φάρμακο λάβει έγκριση κυκλοφορίας και για τη χώρα μας. Η διάρκεια της μελέτης θα είναι 4,5 χρόνια.

Όπως τόνισε ο γιατρός, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν καθαρά ότι το φάρμακο μειώνει το ρυθμό των υποτροπών της νόσου, καθώς και την ενεργότητα της νόσου και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή.

Χορήγηση της θεραπείας στο σπίτι

Ένα από τα πολύ θετικά σημεία της θεραπείας με τα δισκία Κλαδριβίνης είναι ο τρόπος χορήγησης του φαρμάκου. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η χορήγηση των θεραπειών αυτών γίνεται σε κλινικό περιβάλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα ή ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα δισκία Κλαδριβίνης λαμβάνονται εύκολα από τον ασθενή στο σπίτι του κατόπιν βέβαια των εντολών που έχει λάβει από το θεράποντα ιατρό του. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μέχρι στιγμής, στις χώρες που το φάρμακο έχει εγκριθεί και ήδη λαμβάνεται από χιλιάδες ασθενείς δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες στην 1η χορήγηση που είναι και το σημείο αναφοράς της κάθε θεραπείας για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι περίοδοι θεραπείας είναι δύο και κάθε μία εξ αυτών αποτελείται από δύο εβδομάδες οι οποίες έχουν ένα μεσοδιάστημα ενός μηνός στην αρχή κάθε έτους θεραπείας.

Η ποσότητα των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενείς είναι συναπτόμενη με το σωματικό τους βάρος. Δηλαδή ένα ασθενής που είναι από 40 έως 49  κιλά τον 1ο χρόνο θεραπείας παίρνει 4 φάρμακα την 1η εβδομάδα και 4 φάρμακα τη 2η εβδομάδα. Το ίδιο και το 2ο χρόνο θεραπείας. Αν όμως είναι από 50 κιλά μέχρι 59 τότε τα φάρμακα γίνονται 5 και ούτω καθεξής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας επειδή το φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση κυκλοφορίας έχει χορηγηθεί σε 20 ασθενείς μέσα από μελέτες και σε 15 ασθενείς με τη διαδικασία της πρώιμης πρόσβασης.

 Υψηλός επιπολασμός πολλαπλής σκλήρυνσης στην Ελλάδα

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εκ των οποίων 1 εκατομμύριο ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς ο επιπολασμός της νόσου είναι υψηλός και δεν γνωρίζουμε για πιο λόγο. Υπολογίζεται ότι νοσούν από 80-120 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Σήμερα έχουμε φτάσει περίπου τις 13.000 ασθενείς.

Η νόσος προτιμά τις γυναίκες και τους νέους κάτι που για τους επιστήμονες αποτελεί σημείο μελέτης καθώς τα αίτια δεν είναι γνωστά.

Το ετήσιο κόστος της νόσου σε Ευρώπη και ΗΠΑ ξεπερνά τις 65.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως. Ένα κόστος το οποίο αυξάνεται όταν η νόσος εξελίσσεται. Και μόνο η σωστή και έγκαιρη διαχείριση της νόσου είναι αυτή που μπορεί να μειώσει τα κόστη αυτά παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους (αφορά και την Ελλάδα όπου ο ασθενής δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε μία καινοτόμο θεραπεία όπως τα δισκία Κλαδριβίνης) γεγονός που δεν βοηθά στο να υπάρξει τελικά σωστή διαχείριση της νόσου και η αναμενόμενη μείωση στις δαπάνες δημόσιας υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή