Υπόθεση Μ. Παπαγεωργίου: Ενοχή του βασικού κατηγορούμενου για αρπαγή και δολοφονία πρότεινε η εισαγγελέας

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 13:54
UPD:14:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ως έναν άνθρωπο «πανέξυπνο και με μεγάλη ικανότητα πειθούς» χαρακτήρισε η εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, τον βασικό κατηγορούμενο για την αρπαγή και τη δολοφονία του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012.

Στην αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος κατάφερε να γίνει «το στήριγμα» της μητέρας του Μάριου, Βαρβάρας Θεοδωράκη, «να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την έλλειψη πατρικής φιγούρας», ώστε να επιτύχει το στόχο του να αποσπάσει χρήματα από την οικογένεια Παπαγεωργίου.

«Ήταν εκείνος που έστησε την απαγωγή και προσποιείτο δήθεν τον διαπραγματευτή και απέτρεπε τη μητέρα να πάει στην αστυνομία. Κατάφερε να αποτελεί τον πιο στενό φίλο της Βαρβάρας Θεοδωράκη, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία στο γιο της. Ο βαθμός εξάρτησής της ήταν τέτοιος που δεν αντιδρούσε σε ό,τι της έλεγε, είχε μετατραπεί σε άβουλο πιόνι του» ανέφερε η εισαγγελέας.

Στη μακρά αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι ο Μάριος δεν ζει. «Ο Μάριος δεν έχει επιστρέψει και δεν θα επιστρέψει, γιατί είναι νεκρός. Τον σκότωσε ο βασικός κατηγορούμενος με τους συνεργούς του. Του κατάφεραν το θανατηφόρο πλήγμα. Οι ενέργειες του  δεν ήταν τυχαίες. Οι χειρισμοί του ήταν προσεκτικά σχεδιασμένοι. Γιατί σκότωσε το Μάριο; Μόνο εκείνος και οι συνεργοί του ξέρουν».

Η εισαγγελέας, στηριζόμενη σε μαρτυρίες, τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και ευρήματα, όπως το αίμα του νεαρού φοιτητή που εντοπίστηκε στη ρεζέρβα του αυτοκινήτου του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βασικός κατηγορούμενος ήταν αυτός που κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο Μάριο. «Όταν ο Μάριος έρχεται αντιμέτωπος με τον κατηγορούμενο βλέπει το αληθινό πρόσωπό του. Βλέπει τι κάνει ο άνθρωπος που τον είχε τοποθετήσει πάνω από τα ανθρώπινα μέτρα. Τότε ο Μάριος που τον θεωρούσε ως πατέρα αντιδρά, κάτι που δεν άρεσε στον κατηγορούμενο που σκέφτεται: ποιος είναι αυτός που αντιδρά έτσι; Ποιος είναι αυτός που θα του ακυρώσει το χρόνιο σχεδιασμό; Δεν θα το επιτρέψει», ανέφερε η εισαγγελέας προσθέτοντας: «Τότε ο κατηγορούμενος παίρνει τον πυροσβεστήρα και του επιδίδει καίριο πλήγμα. Λόγω του τραυματισμού του ο Μάριος θα καταλήξει λίγες ημέρες μετά».

Ο βασικός κατηγορούμενος, εκτός από την αρπαγή και τη δολοφονία του Μάριου είχε σχεδιάσει είτε να απαγάγει και τη μητέρα του, είτε να τη ληστέψει, προκειμένου να καταφέρει τελικά να αποσπάσει τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει η Βαρβάρα Θεοδωράκη, πιστεύοντας ότι εκείνη δεν είχε ειδοποιήσει την αστυνομία. «Δεν υπολόγισε όμως την επιμονή και την αντοχή της μάνας, η οποία βλέποντας ότι έχει χάσει τα ίχνη του παιδιού της μετασχηματίζεται σε ατσάλι. Δεν μπορούσε να το έχει προβλέψει αυτό ο πανούργος, στενός φίλος» πρόσθεσε.

Κλείνοντας, η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να κηρυχθεί ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αρπαγής, απόπειρας εκβίασης και σύστασης συμμορίας, ενώ πρότεινε την ενοχή ακόμα τριών κατηγορουμένων για επί μέρους πράξεις. Πρωτόδικα, ο φερόμενος ως εγκέφαλος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η εισαγγελική λειτουργός πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την απόφαση να ασκήσει ποινική δίωξη και σε άλλα πρόσωπα.

Αίσθηση προκάλεσε έγγραφο που προσκομίστηκε στην εισαγγελέα, μετά το τέλος της αγόρευσής της, με την κατάθεση πρώην συγκρατούμενης της συζύγου του βασικού κατηγορούμενου. Στο έγγραφο η πρώην κρατουμένη αναφέρει ότι την περίοδο 2014-2015 που βρισκόταν στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών, η σύζυγος του Π. Μιχαλεακου τής είχε αναφέρει ότι η απαγωγή του Μάριου διαπράχθηκε με σκοπό τα λύτρα, ότι ο 26χρονος έχει δολοφονηθεί και πως η σορός του κάηκε στο Άνω Διακοφτό Αχαΐας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή