Επενδύσεις στο τρίγωνο της γνώσης

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 07:00
UPD:07:28
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, έκανε ειδική αναφορά για τις προκλήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και συστάσεις για την ανάσχεση του brain drain, μιας από τις μεγαλύτερες πληγές για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν έκανε λόγο για ανεπαρκή κατανομή πόρων, χαμηλή αυτονομία, πενιχρά εκπαιδευτικά αποτελέσματα και μεγάλες αναντιστοιχίες δεξιοτήτων, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για το μαζικό κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων. Οι αναντιστοιχίες του εκπαιδευτικού συστήματος και των αναγκών της αγοράς εργασίας εγκυμονούν τον κίνδυνο διατήρησης του κύματος μετανάστευσης των πρόσφατων πτυχιούχων σε άλλες χώρες, συμβάλλοντας στη γήρανση του εργατικού δυναμικού της χώρας, ανέφερε η έκθεση.

Στην οκταετία από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία (και μέλλον) σε χώρα του εξωτερικού. Τα στοιχεία παλαιότερης έρευνας της ICAP People Solutions δείχνουν ότι τα πιο λαμπρά μυαλά επιλέγουν να φύγουν εκτός χώρας, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Οι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό ξεχωρίζουν για το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο, με το 53% να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, 20% πτυχιούχοι και το 8% κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ενώ οι μισοί είναι κάτω από 35 ετών. Η τελευταία έρευνα της ICAP για το brain drain καταλήγει σε ακόμη πιο απογοητευτικά συμπεράσματα.

Η γενεά του brain drain μεγαλώνει ηλικιακά, αμείβεται καλύτερα, κάνει οικογένεια. Έχοντας αρχίσει μια καινούργια και καλύτερη ζωή, οι Έλληνες του εξωτερικού δύσκολα αποφασίζουν να επιστρέψουν. Τρεις στους δέκα Έλληνες που ζουν και εργάζονται για καλύτερες προοπτικές καριέρας στο εξωτερικό είναι πλέον 40άρηδες και άνω, όταν το 2015 αυτή η ομάδα ήταν σχεδόν ένας στους δέκα (12%). Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη κι εκείνοι που ενδεχομένως να νοσταλγούν τη μητέρα πατρίδα δεν έχουν κίνητρο να γυρίσουν πίσω. Σχεδόν μία δεκαετία μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο και έπειτα από σκληρά μέτρα λιτότητας, η οικονομία έχει επιστρέψει μεν σε αναπτυξιακή τροχιά, υπάρχουν όμως πολλοί αστερίσκοι.

Η ανεργία ξεπερνάει το 18%, ενώ μεταξύ των νέων το ποσοστό ανέρχεται στο 38,8%. Η «συνταγή» για μια οικονομία που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν θα διώχνει μακριά τα ίδια της τα παιδιά στηρίζεται σε φιλοαναπτυξιακές πολιτικές, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και μείωση του φορολογικού βάρους. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του κάλεσε για επενδύσεις στο τρίγωνο της γνώσης - έρευνα, καινοτομία, παιδεία. Μέχρις ότου γίνουν τα παραπάνω πράξη, τα παιδιά μας θα κυνηγούν το όνειρό τους μακριά από την πατρίδα.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή