Eλληνικές οι πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου στην Ευρώπη

Mία πρωτοβουλία από την ΑΒ Βασιλόπουλος, το WWF Ελλάς και την ΝΗΡΕΥΣ
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 15:59
UPD:16:05
δελτίο τύπου
A- A A+

Μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από την ΑΒ Βασιλόπουλος, το WWF Ελλάς και την ΝΗΡΕΥΣ, οδήγησε την Ελλάδα στο να αποκτήσει τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου σε όλη την Ευρώπη.

H AB Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των προμηθειών ψαρικών της αλυσίδας, ξεκίνησαν το 2013 μαζί με τη ΝΗΡΕΥΣ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που είχε ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου της ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Ναύπακτο.

Έξι χρόνια μετά, ένα μεγάλο ταξίδι, με όραμα να μπει η Ελλάδα στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας, με αγαπημένα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, έφτασε στον τελικό του προορισμό.

Μετά από την επιτυχημένη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης μονάδων της ΝΗΡΕΥΣ από ανεξάρτητο φορέα, βάσει του νέου προτύπου Aquaculture Stewardship Council (ASC) για τα δύο αυτά είδη, η χώρα μας κατακτά μια αξιοσημείωτη πρωτιά και έχουμε πλέον τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου σε ολόκληρη την Ευρώπη

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση τέτοιου είδους πρακτικές είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες, καθώς η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου και η αύξηση της ζήτησης σε ψαρικά εκτροφής καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προσπάθεια να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας σε

αυτές. Οι επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας στους πληθυσμούς των ψαριών, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την ποιότητα του νερού και κατ’ επέκταση, την κοινωνία μπορούν να μειωθούν σημαντικά και μετρήσιμα όταν εφαρμόζονται υπεύθυνες πρακτικές.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Το ASC είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός πιστοποίησης που προωθεί ορθές πρακτικές, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας. Το ASC διαθέτει επίσης πρότυπα για εννέα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ο σολομός, οι γαρίδες και η πέστροφα.

Για τη δημιουργία του νέου προτύπου για την τσιπούρα και το λαβράκι, το ASC συνεργάστηκε με περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπροσώπους του κλάδου, υλοποιώντας πιλοτικές επισκέψεις σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ΝΗΡΕΥΣ στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλους παραγωγούς στις χώρες της Μεσογείου.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή