Αντιμέτωποι με την εικόνα πυροσβεστήρων αδειασμένων στο δάπεδο, συνθημάτων γραμμένων στους τοίχους και υπολειμμάτων από χρήση ναρκωτικών ήλθαν το πρωί της Δευτέρας καθηγητές και υπάλληλοι στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
«Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή κάποιοι διέρρηξαν μια εξωτερική πόρτα της Πολυτεχνικής Σχολής και έκαναν πολλές ζημιές, που δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως ακόμη» δήλωσε ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, εκφράζοντας προβληματισμό για το ότι έχουν αυξηθεί τέτοια περιστατικά και σημειώνοντας ότι για την αποκατάσταση των ζημιών «θα πληρώσει και πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».
«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για πυρασφάλεια, σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όταν συμβαίνουν τέτοιοι βανδαλισμοί» εξήγησε, αναφερόμενος στο - για πολλοστή φορά - άδειασμα πυροσβεστήρων, προσθέτοντας ότι «ταλαιπωρήθηκαν και πάλι τα μέλη των συνεργείων καθαριότητας, που έκαναν μεγάλη προσπάθεια, για να μπορούν να είναι οι χώροι κατάλληλοι για τη διεξαγωγή των εξετάσεων».
Σχετικά με το περιεχόμενο των συνθημάτων που ανέγραψαν οι εισβολείς στους τοίχους, ο κοσμήτορας παρατήρησε ότι «στόχο είχαν να εμποδίσουν τη φύλαξη της Σχολής και να επιβάλουν τη δική τους εξουσία, αδιαφορώντας για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και την περιουσία του ελληνικού λαού και διευκολύνοντας τη χρήση ναρκωτικών - βρέθηκαν υπολείμματα χρήσης σε κάποια σημεία».
Ο κ. Κατσιφαράκης διευκρίνισε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε χώρους της Σχολής - και με την υποστήριξή της - δύο εκδηλώσεις με συμμετοχή φοιτητών, οι οποίες τελείωσαν γύρω στις 10 το βράδυ. Όπως εκτίμησε, «οι δράστες, ακόμη και αν είναι φοιτητές, έχουν μικρή σχέση με την Πολυτεχνική Σχολή» και «σε κάθε περίπτωση, έχουν απέναντί τους, εκτός από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, τη συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας».
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων βίας στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εκφράζει η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ιδρύματος.
Εκφράζει, επίσης, «την αγανάκτησή της για την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Τοκμακίδης από "ομάδα φοιτητών", την Τρίτη 4 Ιουνίου, στο Κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Μέλη της ομάδας αυτής άρπαξαν το κινητό του συναδέλφου, τον γρονθοκόπησαν και τον απείλησαν με εκπαραθύρωση από τον 7ο όροφο, ενώ παράλληλα προπηλάκισαν τον κύριο πρύτανη και την κυρία αναπληρώτρια πρύτανη» αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσε η Κοσμητεία της Σχολής, όπου εκφράζεται και απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίασε το συγκεκριμένο γεγονός.
Παράλληλα, δηλώνεται η πρόθεση συμπαράστασης «σε κάθε προσπάθεια των πανεπιστημιακών αρχών και της Πολιτείας να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα βίας και ανομίας».
«Η συνέχιση της ανοχής δεν αποτελεί λύση: πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί για όσους διαφωνούν με τις απόψεις των παραβατικών ομάδων, διαπαιδαγωγεί νέους ανθρώπους στο να θεωρούν τη βία ως θεμιτό τρόπο διεκδίκησης αιτημάτων. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και ας απαιτήσουμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις δικές της» επισημαίνεται στο σχετικό ψήφισμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ