Υβρις

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 17:47
UPD:20/02/2006 11:37

A- A A+

Επεισόδιο Νο1 Την προηγούμενη Κυριακή ήρθε στο φως ένα βίντεο για την κρυφή κτηνωδία των Bρετανών στρατιωτών στο Iράκ, κτηνωδία που εκτονώθηκε σε εφήβους, και είχε και έναν απερίγραπτο σχολιασμό από ερασιτέχνη οπερατέρ που σπικάρει πάνω από το βίντεο γιατί η λήψη πραγματοποιείται από μεγάλη απόσταση, για να μην εκτεθεί.

Επεισόδιο Νο2 Θα ήταν καλύτερο να μην έχουν δημοσιοποιηθεί οι νέες φωτογραφίες -με τους βασανισμούς στο Αμπού Γκράιμπ- γιατί παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των κρατουμένων, δήλωσε ο Τζον Μπέλιτζερ του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Είναι ιδιωτική υπόθεση να σε βασανίζουν. Νέες αντιλήψεις κομίζει ο κ. Μπέλιτζερ ακόμη και μπροστά στο αυταπόδεικτο της φαυλότητας. Εμφανίζεται ως διαπρύσιος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατ' ουσίαν επιτιθέμενος στη λογική.

Δεν στέκεται στην παραβίαση με τον πιο ωμό τρόπο του Αρθρου 5 της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (κανένα άτομο δεν μπορεί να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε βάναυση, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία) ή στο Αρθρο 1 του Παραρτήματος του Ψηφίσματος 3452 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με την προστασία των κρατουμένων από τα βασανιστήρια.

Δε χρησιμοποιεί έστω το επιχείρημα ότι αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις τα βασανιστήρια, ή ότι πρόκειται για ένα λάθος που οφείλεται στην ανθρώπινη φύση - κάποιοι στρατιώτες ξεπέρασαν τα όρια - ή ακόμη πιο κυνικά ότι δεν γίνεται να «επιβληθείς με τριαντάφυλλα». Οι στρατιώτες μας συμπεριφέρονται όπως αρμόζει στην αποστολή που τους στείλαμε να επιτελέσουν. Θα κατηγορήσετε ταύρο διότι έχει κέρατα;

Δεκαοκτώ εικόνες που σοκάρουν δημοσίευσε την Πέμπτη ο δικτυακός τόπος Salon.com( http://www.salon.com/news/feature/2006/02/16/abu_ghraib/ ) , αναφέροντας ότι έχει στη διάθεσή του περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα από την έρευνα που είχε διεξαχθεί για το σκάνδαλο.

«Αυτές είναι κατάφωρες παραβιάσεις, που συνιστούν εγκλήματα. Οταν βασανίζεις και χτυπάς με τέτοιον κτηνώδη τρόπο τότε δεν υπάρχει διαφορά από τα δικτατορικά συστήματα», δήλωσε στο Reuters o υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ, Ζουχάιρ αλ Σάλαμπι.

Ο κρατούμενος δεν βασανίζεται γι' αυτά που γνωρίζει αλλά γι' αυτό που είναι. Ο κρατούμενος είναι ο ηττημένος εχθρός και το τρόπαιο της νίκης: μπορεί να τιμωρηθεί, εξευτελιστεί, χλευαστεί, κακοποιηθεί. Προχωρώντας παραπέρα, απώτερος στόχος των βασανιστών είναι είτε η μεταστροφή του κρατουμένου είτε η πλήρης εξουδετέρωσή του ως μέρους της κοινότητας στην οποία ανήκε ούτως ώστε αυτή σταδιακά να διαλυθεί. Ισως αυτό το συμβολισμό να κρύβουν οι σακούλες που φορούν στους κρατουμένους στο κεφάλι. H εξαφάνιση του προσώπου. Εκτός κι αν είναι για την προστασία της ιδιωτικότητας των κρατουμένων, κ. Μπέλιτζερ. Οπότε, αν και όταν τιμωρηθούν κάποιοι, αυτό να γίνει όχι γιατί υπερέβησαν τα εσκαμμένα, αλλά γιατί απαθανάτιζαν κιόλας τα ανδραγαθήματά τους.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή