Η Τεχεράνη θα συνεργαστεί με την Ε.Ε. για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 13:46
UPD:13:47
REUTERS/SABINE SEIBOLD
A- A A+

«Ειλικρινείς και σοβαρές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Η Τεχεράνη θα συνεργαστεί για τη διάσωση της συμφωνίας με τις χώρες της Ε.Ε. που την έχουν υπογράψει», δήλωσε ο Ζαρίφ μετά το πέρας της συνάντησης στην Τεχεράνη.

Στην προσπάθεια να μη λυγίσει η ιρανική οικονομία από τις σαρωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ, αφότου η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι πληρωμών για συναλλαγές με το Ιράν, το Instex. Στόχος των τριών χωρών να μεταπείσουν την Τεχεράνη, η οποία θέλει να αποστυρεί από μέρος των δεσμεύσεών της βάσει της συμφωνίας.

Στόχος της επίσκεψης του Μάας στο Ιράν είναι να διαβεβαιώσει τόσο τον Ζαρίφ όσο και τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, με τον οποίο επίσης πρόκειται να συναντηθεί, ότι όλα τα προαπατούμενα για το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών (Instex) με στόχο την παράκαμψη των αμερικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ ισχύουν και πως σύντομα το σύστημα θα είναι λειτουργικό

Ο Γερμανός υπουργός κάλεσε από την πλευρά του την Τεχεράνη να σεβαστεί τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και να διατηρήσει τον διάλογο με την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αυτό «είναι προς το πολιτικό και στρατηγικό της συμφέρον».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή