Κόσοβο - Έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου για τις δηλώσεις Αχτισάαρι

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 16:53
A- A A+

Την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου προκάλεσε η δήλωση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι ότι το Κόσοβο θα γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Ο κ. Αχτισάαρι, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ανέφερε ότι «αφού η Ομάδα Επαφής αποφάσισε τον τελευταίο λόγο για το οριστικό καθεστώς να τον έχει ο λαός και με δεδομένη την αριθμητική υπεροχή των Αλβανών, τότε η ανεξαρτητοποίηση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του φινλανδού διπλωμάτη, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, σημείωσε πως η αποστολή του Αχτισάαρι δεν είναι να επιβάλει λύση, ούτε να κάνει εκτιμήσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. «Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί στην οργάνωση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος. Όσο για το οριστικό καθεστώς θα αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γεγονός είναι ότι κυριαρχεί στην Ομάδα Επαφής η άποψη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε ο Μπόρις Τάντιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κατέστησε σαφές ότι εξαιτίας των δηλώσεων Αχτισάαρι δεν πρόκειται η σερβική αντιπροσωπεία να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, γιατί μια τέτοια αντίδραση δεν θα βοηθούσε τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο, ενώ από την άλλη θα ενίσχυε τα επιχειρήματα των Αλβανών για ανεξαρτητοποίηση.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Σέρβων στη Βιέννη, Σλομπόνταν Σάμαρτζιτς (σύμβουλος του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα) δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Μάρτι Αχτισάαρι, μετά την τοποθέτησή του αυτή, δεν είναι πλέον το κατάλληλο πρόσωπο για να συντονίζει τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή