«Ανάσες» για τη Huawei από συμφωνίες στον κλάδο του 5G

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 12:01
UPD:13:58
REUTERS/JASON LEE
A- A A+

Η Κίνα παρείχε άδειες 5G στους τρεις μεγάλους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και την China Broadcasting Network Corp την Πέμπτη, δίνοντας «πράσινο φως» για πλήρη ανάπτυξη της επόμενης τεχνολογίας για σκοπούς εμπορικής εκμετάλλευσης.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι εγκρίσεις αυτές αναμένεται να «πυροδοτήσουν» επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που θα ωφελήσουν εταιρείες όπως η Huawei, η οποία είναι αντιμέτωπη με τα μέτρα των ΗΠΑ εναντίον της, που πλήττουν τις διεθνείς της δραστηριότητες.

Οι China Mobile, China Unicom και China Telecom, καθώς και η – επίσης κρατική- China Broadcasting Network Corporation είναι οι εταιρείες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Οι εταιρείες έλαβαν δοκιμαστικές άδειες 5G στο τέλος του 2018, και η ανακοίνωση της Πέμπτης ανοίγει τον δρόμο για την πρόωρη έναρξη της κανονικής λειτουργίας, η οποία, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, θα λάμβανε χώρα το 2020.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για να τεθούν σε υπηρεσία τα δίκτυα 5G στην Κίνα εκτιμάται πως θα βοηθήσουν τη Huawei, καθώς οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις ανά τον κόσμο για μπλοκάρισμα της εταιρείας από τα δίκτυα 5G των συμμάχων της, καθώς θεωρείται πως ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία- κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.

Η Huawei ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ανάπτυξη του 5G στην Κίνα, και ότι μέχρι τώρα έχει κλείσει 46 συμβόλαια 5G σε 30 χώρες, για τη διάθεση άνω των 100.000 5G base station. Γενικότερα μιλώντας, η Κίνα επιδίδεται σε μια «κούρσα» για την ένταξη του 5G σε υπηρεσία σε μεγάλη κλίμακα, προσβλέποντας σε εξελίξεις σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα οχήματα. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξουν δυσκολίες σε αυτή την πορεία λόγω της απαγόρευσης πώλησης στη Huawei εξαρτημάτων από αμερικανικές εταιρείες χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεχίζει την πορεία της: Πέραν των εξελίξεων στην Κίνα, η Huawei υπέγραψε και συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTS για την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G στη Ρωσία. Όπως αναφέρει το BBC, οι εταιρείες θα αναπτύξουν δίκτυα 5G επόμενης γενιάς στη Ρωσία μέσα στο επόμενο έτος, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έκλεισε κατά την έναρξη τριήμερης επίσκεψης στη Ρωσία από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Προτεινόμενα για εσάς