Πυροσβεστικές παρεμβάσεις για τα επίμαχα σκίτσα

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 21:40
A- A A+

Η εισαγγελία της Ρώμης άρχισε έρευνα σε βάρος του Ρομπέρτο Καλντερόλι, πρώην υπουργού για τις Μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις επιθέσεις που έκανε εναντίον του Ισλάμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ο κ. Καλντερόλι εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή με ένα μπλουζάκι πάνω στο οποίο υπήρχαν τα πολυζητημένα σκίτσα του Μωάμεθ. Η προσβολή της θρησκείας δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα και ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου 1.000 με 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, ο πάπας Βενέδικτος δήλωσε ότι οι θρησκείες και τα σύμβολά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά, ωστόσο, η μισαλλοδοξία και η βία ποτέ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της "Συμμαχίας των Πολιτισμών" στη Ντόχα του Κατάρ, προσπαθώντας να "κατευναστούν τα πνεύματα" που προκάλεσε η δημοσίευση στην Ευρώπη σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στίγκ Μέλερ δήλωσε σήμερα ότι οι εξτρεμιστικές δυνάμεις προσπαθούν να διατηρήσουν στην πρώτη γραμμή την σύγκρουση και σημείωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η αλ Κάιντα θέλει να εκμεταλλευτεί τη κατάσταση για να αναζωπυρώσει την φωτιά.

Η κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο της Δανίας ζήτησε σήμερα τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τον αμφιλεγόμενο ρόλο της κυβέρνησης στην υπόθεση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με τον Φρανκ Ααεν, εκπρόσωπο του Καταλόγου για την Ενότητα (πρώην κομμουνιστές) «η κυβέρνηση φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, αφού ερμήνευσε με τρόπο λανθασμένο μια επιστολή έντεκα μουσουλμάνων πρεσβευτών που απεστάλη τον περασμένο Οκτώβριο με την οποία εξέφραζαν τις διαμαρτυρίες τους για τη δημοσίευση των σκίτσων, υποβαθμίζοντάς την, ενώ τήρησαν σιγή ιχθύος στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Αιγύπτου το περασμένο φθινόπωρο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή