Προβληματική «κληρονομιά»

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 07:00
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και κυβερνήσεις του βορρά της Ευρωζώνης για τα μέτρα που εξήγγειλε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση δείχνουν ότι το θέμα δεν θα κλείσει εύκολα και σίγουρα θα το βρει μπροστά της ως προβληματική «κληρονομιά» η επόμενη κυβέρνηση.

Στις 16 Μαΐου, ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκφράσει δημόσια τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τις επιπτώσεις των μέτρων στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Δεν βγαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν» μας είπε, είναι αλήθεια με αρκετά νεφελώδη τρόπο. Η δήλωση τότε υποβαθμίστηκε, ίσως γιατί ο Γερμανός αξιωματούχος του ΕMS είναι τεχνοκράτης και όχι πολιτικός.

Φαίνεται, όμως, ότι και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει πρόβλημα, μας το είπαν χθες δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Ο ένας είναι ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος χαρακτήρισε ευθέως το πακέτο της κυβέρνησης δαπανηρό και μη φιλικό στην ανάπτυξη. Λέγοντας δαπανηρό εννοεί ότι δίνονται χρήματα που θα λείψουν από αλλού αφού θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Είναι και κακής ποιότητας για τους Ευρωπαίους, το λένε και στην αξιολόγηση, γιατί θα προτιμούσαν να είχαν άλλη μορφή οι παροχές, φιλικότερη στην ανάπτυξη.

Πήγε ακόμη πιο μακριά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, λέγοντας ότι μια χώρα με χρέος ίσο με το 180% του ΑΕΠ που θέλει να βγει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές δεν έχει περιθώρια για λάθη, αφήνοντας να αιωρείται ότι ήταν λάθος το «πακέτο» και αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα στις αγορές.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν εξαιρετικά φιλικός στην κυβέρνηση, πήρε κι αυτός αποστάσεις βλέποντας καθυστερήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και κινδύνους στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι πληροφορίες στις Βρυξέλλες λένε ότι και οι Ολλανδοί έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους, ενώ μπορεί να προστεθούν κι άλλοι, στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 13 Ιουνίου.

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι σε μνημόνιο, ωστόσο οι εταίροι και δανειστές έχουν τρόπους άσκησης πίεσης. Αρκεί μια έντονη κριτική για να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της χώρας στις αγορές. Μπορούν επίσης να «παγώσουν» τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κλίμα καχυποψίας που θα δυσκολέψει τις κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή