Τριβές και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις τροπολογίες

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 21:56
UPD:21:58
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Μέσα σε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι συνεδριάσεις στη Βουλή, η οποία αναμένεται να ρίξει «αυλαία» την Παρασκευή, λίγα 24ωρα πριν ο Πρωθυπουργός μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν οι εκλογές. Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κόντρα με αφορμή τις τροπολογίες.

Ειδικότερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για ρουσφετολογικές διατάξεις και απέχουν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (με εξαίρεση το Ποτάμι), ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση να μην γίνουν δεκτές βουλευτικές τροπολογίες. Σημειώνεται πως είχαν κατατεθεί δεκαπέντε συνολικά βουλευτικές τροπολογίες, από τις οποίες δεν έγινε καμία δεκτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος επικαλέστηκε «απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου» προκειμένου να αιτιολογήσει τη μη αποδοχή των τροπολογιών κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές της πλειοψηφίας

Απαντώντας ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι οι βουλευτές ασφαλώς έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν τροπολογίες, αλλά και η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να μην τις κάνει αποδεκτές.

Να τονιστεί πως η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει καθόλου στις συνεδριάσεις, ενώ τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ασκούν δριμεία κριτική στην έναρξη των συνεδριάσεων και στη συνέχεια αποχωρούν.

Με βάση τον κοινοβουλευτικό σχεδιασμό, μέχρι και την Παρασκευή θα υπάρχουν συνεχείς συνεδριάσεις καθώς την Πέμπτη θα περάσουν στην Ολομέλεια ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στους οποίους δεν μπορεί να μπουν τροπολογίες.

Την ίδια ώρα την Παρασκευή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, θα έρθει η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Σήμερα ψηφίστηκαν δύο κυρώσεις συμβάσεων, στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί συνολικά τέσσερις υπουργικές τροπολογίες (για παράταση συμβάσεων, τους δασικούς χάρτες, την αξιολόγηση υπαλλήλων).

Αναφορικά με το αφορολόγητο η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως είχε καταθέσει τροπολογία για να μην εφαρμοστεί η περικοπή, ωστόσο η κυβέρνηση αρνήθηκε να την ψηφίσει και σημειώνει πως ο κ. Τσίπρας «αφού μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο των τελευταίων ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση του αφορολόγητου, την οποία μόνος του ψήφισε».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε πως «ο κ. Τσίπρας μπροστά στον πανικό του σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου, που ο ίδιος είχε νομοθετήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή