Μ. Σταθόπουλος: Να υπογράψει ο ΠτΔ το Προεδρικό Διάταγμα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 09:32
UPD:09:33
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάθε λόγο να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, από τη στιγμή που αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό, εκφράζει ο επίτιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, εν αντιθέσει με όσους συνταγματολόγους καλούν τον κ. Παυλόπουλο να μην το υπογράψει.

Και στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, από καμία διάταξη του Συντάγματος δεν προκύπτει άμεσα ή έμμεσα, ότι μια πολιτική κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν μπορεί σε οποιοδήποτε χρόνο της θητείας της, στην αρχή, στο μέσον, στο τέλος, να ασκήσει την αρμοδιότητα που της δίνει το Σύνταγμα για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, μόνο αν τούτο είναι αντισυνταγματικό. Αλλά, όπως εξήγησα, δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα. Η αντισυνταγματικότητα πρέπει να προκύπτει σαφώς. Άρνηση υπογραφής με αμφισβητήσιμες ερμηνείες θα κινδύνευε να θεωρηθεί κομματικά χρωματισμένη» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Σχολιάζοντας το θέμα της δεοντολογίας και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση είχε άλλη οδό διαχείρισης του ζητήματος μετά την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει, ο κ. Σταθόπουλος επισημαίνει ότι έμεινε ανολοκλήρωτη η εξαιρετική, όπως την χαρακτηρίζει, προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης να επιλεγεί η ηγεσία της Δικαιοσύνης σε συμφωνία της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Σταθόπουλος εκφράζει τη γνώμη ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί στη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο κ. Βουρλιώτης, που συγκέντρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων.

«Η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική» σημειώνει, «αλλά από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε μια συναινετική διαδικασία και εφόσον η επιλογή της αυτή ήταν ειλικρινής, έπρεπε να μείνει συνεπής προς αυτή και να προχωρήσει, έστω μονομερώς, στην πιο «συναινετική» δυνατή επιλογή».

Και διευκρινίζοντας πρόσθεσε ότι «ο υποψήφιος για τη θέση του εισαγγελέα κ. Βουρλιώτης συγκέντρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων, όπως είναι οι 15 ψήφοι που έλαβε (άρα και ψήφοι από την αντιπολίτευση - κάτι που ισχύει και για την κ. Καλού ως προς την επιλογή Προέδρου του Αρείου Πάγου), ενώ κανένας άλλος υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πάνω από 9 ψήφους. Η συνέπεια, άρα η πολιτική ορθότητα, επέβαλε να έχει επιλεγεί ο κ. Βουρλιώτης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή