«Πιστεύετε ότι υπάρχουν UFO;»: «Αινιγματική» δοκιμή νέου πυραύλου από την Κίνα

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 10:30
EPA/KCNA

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Τη δοκιμή ενός νέου πυραύλου υπέδειξαν με ένα ασυνήθιστο (και ολίγον τι αινιγματικό) μήνυμα οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, μετά την κυκλοφορία στα social media εικόνων με ένα αντικείμενο να υψώνεται στον ουρανό.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο κινεζικός στρατός (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, όπως είναι το επίσημο όνομά του) κανονικά δεν ανακοινώνει νέες πυραυλικές δοκιμές, ωστόσο κατά καιρούς αφήνει υπαινιγμούς σχετικά με τις δραστηριότητές του, εν μέσω των πρωτοβουλιών εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στις οποίες πρωτοστατεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Την Κυριακή κυκλοφόρησαν στο Weibo (το αποκαλούμενο «κινεζικό Twitter») εικόνες ενός αντικειμένου που υψωνόταν στον ουρανό, αφήνοντας ένα λευκό ίχνος πίσω του, πάνω από τη Θάλασσα Μποχάι, που ήταν προσωρινά κλειστή λόγω στρατιωτικών ασκήσεων. Εξαιτίας των εικόνων αυτών, πολλοί Κινέζοι χρήστες αναρωτήθηκαν εάν πρόκειτα για UFO – αν και οι περισσότεροι εξέφρασαν την άποψη ότι επρόκειτο για ένα νέο είδος βαλλιστικού πυραύλου, εκτοξευόμενου από υποβρύχια.

Σε σύντομη ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Weibo τη Δευτέρα, η Πυραυλική Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έδειξε μια εικόνα ενός αυτοκινούμενου εκτοξευτή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, με φόντο τον νυχτερινό ουρανό- και τη λεζάντα «πιστεύετε ότι υπάρχουν UFO στον κόσμο;», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στη συνέχεια το κινεζικό πολεμικό ναυτικό μπήκε και αυτό στο «παιχνίδι», με μια εικόνα στον δικό του λογαριασμό στο Weibo, όπου φαινόταν ένας πύραυλος να εκτοξεύεται από κάτω από την επιφάνεια του νερού, και παρόμοια λεζάντα: «Πιστεύετε στα UFO;».

Σύμφωνα με το Jane's, οι εικόνες ενδεχομένως να απεικονίζουν τον επόμενης γενιάς SLBM (submarine launched ballistic missile- βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχια), τον JL-3. Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν έχει επιβεβαιώσει.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάπτυξη του JL-3, πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικά όπλα, καθώς αναμένεται να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τον προκάτοχό του, ενισχύοντας σημαντικά την πυρηνική αποτρεπτική ισχύ της Κίνας. Ο νέος πύραυλος εκτιμάται πως θα εγκατασταθεί στα νέας γενιάς πυρηνικά υποβρύχια της Κίνας.

Σύμφωνα με το Defense Blog, o JL-3 είναι ένας πύραυλος στερεών καυσίμων, με εμβέλεια που φτάνει τα 12.000-14.000 χιλιόμετρα και δυνατότητα να φέρει μέχρι και 10 πυρηνικές κεφαλές.

Προτεινόμενα για εσάς