Ο Τραμπ, ο Μπόρις Τζόνσον και το Brexit

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 10:28
UPD:11:34
EPA/NEIL MUNNS
A- A A+

Με σαφείς παρεμβάσεις στη βρετανική πολιτική ζωή, ακολουθώντας δηλαδή για μία ακόμη φορά τη δική του διπλωματική οδό, ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, το Brexit θα ήταν τελειωμένη υπόθεση, εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ακολουθήσει τις συμβουλές του. «Της είπα πώς να το κάνει, αλλά δεν με άκουσε», είχε δηλώσει πριν από περίπου έναν χρόνο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Βρετανία. Έκτοτε, δεν έχει αλλάξει ούτε γνώμη ούτε μέθοδο.  

Υπέρ του no deal Brexit ο Τραμπ

Καταπατώντας τους κανόνες της διπλωματίας, ο Τραμπ παρενέβη ανοιχτά στα βρετανικά πολιτικά πράγματα εν όψει της επίσκεψής του. Τάχθηκε υπέρ του no deal Brexit και της ευθείας σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμφισβήτησε τη διαπραγματευτική δεινότητα της Μέι και στήριξε την υποψηφιότητα του Μπόρις Τζόνσον για τη διαδοχή στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, με τον οποίο άλλωστε ευθυγραμμίζεται πλήρως όσον αφορά την πολιτική του στο Brexit.

EURONEWS

«Οι Βρετανοί δεν είχαν τίποτα να χάσουν, διότι η Μέι τους τα έδωσε όλα στα χέρια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τραμπ σε συνέντευξή του στους «Sunday Times». Στην ίδια συνέντευξη, για το ίδιο θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Brexit το οποίο αναδείχτηκε πρώτο στις ευρωεκλογές στη Βρετανία πρέπει να συμμετέχει στο εξής στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Ο Τραμπ και η «προτίμηση» για τον Μπόρις Τζόνσον

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ εκφράζει τη «συμπάθειά του» για τον Τζόνσον. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και πέρσι υποστηρίζοντας ότι ο Τζόνσον – πρώην Αμερικανός πολίτης – θα γινόταν «ένας καταπληκτικός πρωθυπουργός». Αρκετοί μάλιστα Τόρις καλοβλέπουν αυτή τη συμπάθεια του Τραμπ προδιαγράφοντας μία πολύ καλή σχέση στο μέλλον με έναν πολύ στενό εταίρο.

Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια που θα επιλέξει να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που δεν αποκλείεται να είναι αυτός με τον οποίο θα συναντηθεί μία μέρα στην Ντάουνινγκ Στριτ και ο οποίος δεν έχει κρύψει την εχθρότητά του σε αρκετές αμερικανικές πολιτικές. Για την ώρα, ο Τραμπ αρκέστηκε να σχολιάσει στη «Sun» ότι δεν προσβλήθηκε από την άρνηση του Κορμπιν να παραστεί στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του. «Πιθανότατα κάνει λάθος, διότι νομίζω ότι θα ήθελε να τα πηγαίνει καλά με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε με νόημα.

Ευκαιρία για «μεγάλη εμπορική συμφωνία στο άμεσο μέλλον»

Πέραν όμως του Brexit, και ασχέτως των όποιων προτιμήσεων του Τραμπ για τον διάδοχο της Μέι, η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ως μοναδική ευκαιρία για την επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε προτού απογειωθεί από τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο μίας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας. «Πηγαίνουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον. Συμβαίνουν πολλά εκεί και είμαι σίγουρος ότι θα πάνε όλα καλά γι’ αυτούς. Όπως γνωρίζετε, θέλουν να κάνουν εμπόριο με τις ΗΠΑ. Και νομίζω ότι υπάρχει μία ευκαιρία για μία μεγάλη εμπορική συμφωνία στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Η Μέι από την πλευρά της χαρακτήρισε την επίσκεψη «μία πολύ σημαντική εβδομάδα για την ειδική σχέση των δύο χωρών». «Είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές ο ένας στην οικονομία του άλλου και οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις μας και οι στενοί επιχειρηματικοί μας σύνδεσμοι δημιουργούν θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και ευημερία για τους πολίτες μας», τόνισε η Μέι.

Τον Αμερικανό πρόεδρο και την πρώτη κυρία θα υποδεχθεί το απόγευμα η βασίλισσα Ελισάβετ. Τη Δευτέρα επίσης, το προεδρικό ζεύγος θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης (κατά κόσμον Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς) για τσάι.

Την ίδια ώρα ωστόσο, διαδηλώσεις πρόκειται να διεξαχθούν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, από το Λονδίνο και το Μάτσεστερ έως το Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ, ενώ δεν αποκλείεται στον βρετανικό ουρανό να κάνει ξανά την εμφάνισή του περιβόητο «Trump Baby», το γιγάντιο μπαλόνι που αναπαριστά τον Αμερικανό πρόεδρο σαν θυμωμένο πορτοκαλί μωρό.

Γνωστός πολέμιος της πολιτικής του Τραμπ, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν συνέκρινε τη γλώσσα του Αμερικανού προέδρου με εκείνη των «φασιστών του 20ού αιώνα», δύο μόλις ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη.   

Η απάντηση του Τραμπ ήρθε μέσω Twitter, λίγο προτού το Air Force One προσγειωθεί στο βρετανικό έδαφος. Αφού τον επέκρινε για την άθλια δουλειά που έχει κάνει στο Λονδίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος τον χαρακτήρισε «εντελώς χαμένο», άφησε υπονοούμενα για το ύψος του και υπογράμμισε ότι του θυμίζει τον «ανόητο» δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Μπιλ ντε Μπλάζιο.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή