«Οι ΗΠΑ προωθούν απ’ ευθείας συναλλαγές με την κατεχόμενη Κύπρο»

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 20:57
A- A A+

Η Ουάσιγκτον φέρεται από την εφημερίδα «Washington Times» αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς την Λευκωσία τις απ' ευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα. Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας ουσιαστικά ερμηνεύει την εξέλιξη ως απόπειρα αναγνώρισης του καθεστώτος της βόρειας Κύπρου.

Πάντως αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «κάπως διαστρεβλωτικό» και προέβη στην παρακάτω διευκρινιστική δήλωση: «Η εισαγωγική παράγραφος όπου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν απ’ ευθείας εμπόριο με τη βόρεια Κύπρο παραπλανεί τον αναγνώστη και τον οδηγεί να περιμένει κάποιου είδους νέα πρωτοβουλία ή σημαντική κίνηση, όταν στην πραγματικότητα απλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους για να τους κάνουμε να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το απ' ευθείας εμπόριο».

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Τάιμς», αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την τελική υλοποίηση της πολιτικής αυτής. «Προσφέρουμε απ' ευθείας βοήθεια για να διευκολύνουμε το απ’ ευθείας εμπόριο. Η οικονομική ανισότητα μεταξύ του Βορρά και του Νότου είναι σήμερα πολύ μεγάλη. Οι ανισότητες αυτές πρέπει να αμβλυνθούν προκειμένου να υπάρξει επανένωση», τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος φέρεται να εξήγησε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την άρση της λεγόμενης απομόνωσης της βόρειας Κύπρου ως τον «καλύτερο τρόπο για να επανενωθεί το νησί».

Ο συντάκτης της εφημερίδας σημειώνει ότι μίλησε με πολλούς αξιωματούχους, οι οποίοι επέμειναν στην ανωνυμία τους, και όλοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ με αμερικανικές εταιρείες συνεργάζεται με τους Τουρκοκύπριους, προκειμένου να δημιουργηθούν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού κατάλληλες συνθήκες και να υπάρξουν ευνοϊκοί όροι για την επιχειρηματική δράση των εξαγωγέων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή