Αλαβάνος: «Η γλώσσα το ΥΕΝ θυμίζει Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο»

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 14:31
A- A A+

«Η ανακοίνωση το πρωί του υπουργείου Ναυτιλίας, είναι γλώσσα που θυμίζει Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο», δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

«Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων με στρατιωτικά μέσα και με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" μετά από την απόφαση του δικαστηρίου του Πειραιά που χαρακτηρίζει νόμιμη την απεργία. Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση έχει πάρει επικίνδυνο δρόμο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

¶μεση υπήρξε η παρέμβαση του προεδρεύοντος Γιώργου Σούρλα, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να ταυτίζεται η νόμιμη και εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας με τη δικτατορία, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, έκανε λόγο για «πολιτικό ολίσθημα και ύβρεις».

«Λυπάμαι για τη σύγκριση με Παπαδόπουλο και Μακαρέζο και τη δικτατορία γενικότερα, απάδει σ’ αυτήν την αίθουσα και είναι μια ύβρις στη σημερινή κυβέρνηση. Κι εσείς κι εγώ ήμασταν τότε στις καταλήψεις του Πολυτεχνείου και της Νομικής - στον αντιδικτατορικό αγώνα», ανέφερε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συνασπισμού, ο κ. Λιάπης.

«Το Σύνταγμα, στο άρθρο 22 επιτρέπει την επιστράτευση. Τα νησιά μας είχαν αποκλειστεί, έπρεπε να τα προστατεύσουμε και ασκήσαμε το νόμιμο δικαίωμά μας. Δεν το θέλαμε, αλλά ήταν αναγκαίο το μέτρο. Τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων είχαν ικανοποιηθεί. Τα δικαιώματά τους είναι σεβαστά, αλλά μέχρι ενός ορίου - όχι όταν γίνεται κατάχρηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Μεταφορών.

«Δεν πρόκειται να αρνηθώ το παρελθόν σας και λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτή τη σύγκριση», ανταπάντησε ο Αλέκος Αλαβάνος. Θα ήθελα όμως να βγάλουμε τα στρατιωτικά μέσα από την επίλυση των προβλημάτων εργαζομένων. Πέρα από το τι λέει το Σύνταγμα, υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που λέει ότι είναι νόμιμη η απεργία - και μετά από λίγες ώρες, έρχεται η κυβέρνηση και διατάσσει επιστράτευση. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να μεταχειριστεί άλλα μέσα και ν’ αρχίσει διάλογο με τους εργαζομένους», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα», χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, «αμφιβόλου νομιμότητας, κοινωνικής χρησιμότητας και πολιτικής σκοπιμότητας» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να εξεύρει κάθε μέσο συνεννόησης. «Φοβάμαι ότι είναι θέμα ωρών να θερίσετε θύελλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Η απόφαση για επιστράτευση, υπήρξε πολιτικά ορθή, υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Είναι πρωτοφανές να αμφιβάλλει το ΠΑΣΟΚ για την νομιμότητα της πράξης επιστράτευσης, όταν η απόφαση του Πρωθυπουργού, ήταν ταυτόσημη με την πράξη του κ. Σημίτη το καλοκαίρι του 2002», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Η κυβέρνηση δεν στρέφεται εναντίον των αιτημάτων των εργατών, αλλά υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Δεν θέλω να δεχθώ ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες οι απεργίες - φροντίστε να μας διαψεύσετε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Εναντίον της επιστράτευσης τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζόφ, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοια μέτρα και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση, προθέσεις διάλυσης των συνδικάτων. «Η κυβέρνηση "έγραψε στα παλιά της παπούτσια" τους ναυτεργάτες. Έπρεπε να αποσύρει το νομοσχέδιο και ν’ ανοίξει συζήτηση. Είναι συμπεριφορά κυβέρνησης που πονάει τους εργαζομένους; Αντίθετα - έρχεται σε κάθε σύγκρουση με τα συνδικάτα. Θέλετε να διαλύσετε τα συνδικάτα», τόνισε.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή