Το Ιράν απορρίπτει τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Σαουδικής Αραβίας

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 12:49
UPD:12:55
REUTERS/HEINZ-PETER BADER
A- A A+

Στις «αβάσιμες» κατηγορίες εναντίον του Ιράν, όπως διατυπώθηκαν κατά την έκτακτη σύνοδο αραβικών κρατών στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβία, απέρριψε η Τεχεράνη, κατηγορώντας από την πλευρά της τη Σαουδική Αραβία ότι υποστηρίζει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.  

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν ζήτησε από τους Άραβες ηγέτες να τηρήσουν αυστηρή στάση για να αντιμετωπιστούν «οι τρομοκρατικές ενέργειες» του ιρανικού καθεστώτος.

«Η απουσία μιας σκληρής και αυστηρής στάσης για να αντιμετωπιστούν αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος στην περιοχή το οδήγησε να επιμείνει σε αυτές και έχουμε την κλιμάκωση που βλέπουμε σήμερα», είπε ο μονάρχης.

«Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια απειλή για την ασφάλειά μας: ενέργειες δολιοφθοράς εναντίον εμπορικών πλοίων κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τη στοχοθέτηση δύο σταθμών άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία από τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν» υπογράμμισε ο βασιλιάς Σαλμάν.

Το Ιράκ ωστόσο δήλωσε ότι εναντιώνεται στο επίσημο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Οι κατηγορίες του Σαλμάν διατυπώνονται στον απόηχο της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν τους τελευταίους μήνες και την αποστολή ισχυρών αμερικανικών στρατιωτικών ενισχύσεων στην περιοχή.

υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε εκ νέου το Ιράν για τις επιθέσεις που έγιναν νωρίτερα αυτόν τον μήνα εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο, υποστηρίζοντας ότι ο σκοπός της Τεχεράνης ήταν να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου στις αγορές.

«Αυτές ήταν προσπάθειες από τους Ιρανούς να αυξηθεί η τιμή του αργού σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον υποστήριξε από την πλευρά του ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις και ότι η Ουάσιγκτον θα τα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή