Ευρωκοινοβούλιο: Το Fidesz του Όρμπαν μπορεί τελικά να μην ενταχθεί στο ΕΛΚ

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 09:54
UPD:10:10
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Το Fidesz του εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν θα παραμείνει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) εφόσον αυτό ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας, ειδεμή θα αναζητήσει μία νέα ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, διεμήνυσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές που εξετάζει.  

Η ομάδα του Βίσεγκραντ (η συμμαχία η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία), τόνισε επίσης ο Όρμπαν, έχει συμφωνήσει να τηρήσει κοινή στάση στην επιλογή των νέων κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα έχουμε μία ενοποιημένη στάση σε προσωπικά ζητήματα», δήλωσε ο Όρμπαν.  

Είναι η πρώτη φορά σε 40 χρόνια που οι δύο ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν σταθερή πλειοψηφία για να μπορέσουν να καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις. Ήδη οι πρώτες συγκρούσεις για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν καταγράφονται σε Παρίσι και Βερολίνο.

Στο κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο που αναδείχτηκε από τις ευρωεκλογές, η επιλογή των ανθρώπων που θα τοποθετηθούν στα κορυφαία πόστα δεν είναι απλή υπόθεση: οι 28 πρέπει να διαπραγματευτούν, μεταξύ τους αλλά και τους ευρωεβουλευτές που πρέπει να εγκρίνουν την όποια επιλογή. Και βεβαίως να συμβιβαστούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή