Λευκωσία: Δεν είναι καινούριο τα περί εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ - ψευδοκράτους

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 17:00
A- A A+

Ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο η οικονομική βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκυπρίους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με το ψευδοκράτος.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο όσον αφορά τουλάχιστον την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, «πολιτική που θέλει να βοηθήσει την Τουρκία να βγει από τη δύσκολη θέση και ενόψει του ραντεβού αξιολόγησης από την Ε.Ε.».

Η Ουάσιγκτον φέρεται από την εφημερίδα «Washington Times» αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς την Λευκωσία τις απ' ευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα. Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας ουσιαστικά ερμηνεύει την εξέλιξη ως απόπειρα αναγνώρισης του καθεστώτος της βόρειας Κύπρου.

Πάντως αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «κάπως διαστρεβλωτικό» και προέβη στην παρακάτω διευκρινιστική δήλωση: «Η εισαγωγική παράγραφος όπου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν απ’ ευθείας εμπόριο με τη βόρεια Κύπρο παραπλανεί τον αναγνώστη και τον οδηγεί να περιμένει κάποιου είδους νέα πρωτοβουλία ή σημαντική κίνηση, όταν στην πραγματικότητα απλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους για να τους κάνουμε να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το απ' ευθείας εμπόριο».

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Τάιμς», αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την τελική υλοποίηση της πολιτικής αυτής. «Προσφέρουμε απ' ευθείας βοήθεια για να διευκολύνουμε το απ’ ευθείας εμπόριο. Η οικονομική ανισότητα μεταξύ του Βορρά και του Νότου είναι σήμερα πολύ μεγάλη. Οι ανισότητες αυτές πρέπει να αμβλυνθούν προκειμένου να υπάρξει επανένωση», τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος φέρεται να εξήγησε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την άρση της λεγόμενης απομόνωσης της βόρειας Κύπρου ως τον «καλύτερο τρόπο για να επανενωθεί το νησί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή