Η βιταμίνη D είναι σημαντική για μια υγιή εγκυμοσύνη. Οι μέλλουσες μητέρες λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να εξασφαλίσουν τη δική τους υγεία και αυτή του αγέννητου παιδιού τους. Αλλά πώς επηρεάζει η βιταμίνη D τα βακτήρια που βρίσκονται στον κόλπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας (MUSC) και του Virginia Commonwealth University (VCU), τα ευρήματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Perinatology», αυτό εξαρτάται από τη φυλή της μητέρας.
Στη μελέτη την οποία χρηματοδότησαν το Ίδρυμα Kellogg και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έλαβαν μέρος 387 γυναίκες διαφορετικής εθνικότητας, που ήταν πολύ καλά στην υγεία τους και διαπιστώθηκε ότι οι μαύρες γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερα βακτήρια Megasphaera (ένα είδος βακτηρίων που συνδέονται με βακτηριακή κολπίτιδα), τα οποία προκαλούν δυσβολία ή διαταραχή στον κόλπο. Αντίθετα, οι λευκές γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν περισσότερα γαλακτοβακίλλια, έναν τύπο βακτηρίων που προάγει την κολπική υγεία. Η μελέτη δεν βρήκε κανένα βακτήριο που σχετίζεται σημαντικά με την κατάσταση της βιταμίνης D στις ισπανόφωνες γυναίκες. Επιπροσθέτως, ένα βακτηριακό είδος που συνδέεται με βακτηριακή κολπίτιδα, G. vaginalis, μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της μελέτης για γυναίκες και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι ορισμένα, δυνητικά επιβλαβή βακτήρια μειώνονται καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται. Αυτό μπορεί να είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που έχει εξελιχθεί για να προστατεύσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία είναι η διάσπαση ενός υγιούς κολπικού μικροβιακού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, αυθόρμητης έκτρωσης και πρόωρου τοκετού.
Οι μαύρες γυναίκες διαπιστώθηκε ότι έχουν διπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με βακτηριακή κολπίτιδα. Και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα (σε λιγότερο από 33 εβδομάδες κύησης) από ό, τι οι λευκές γυναίκες. Οι μαύρες γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D.
Η Carol Wagner, MD, νεογνιολόγος στο MUSC Children's Health, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, επεσήμανε ότι η συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και βακτηριακής κολπίτιδας έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν.
Η Wagner συνεργάστηκε με την Kimberly Jefferson, Ph.D., βακτηριολόγο στο VCU, για να διερευνήσουν μια πιθανή σχέση ανάμεσα στις φυλετικές ανισότητες στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D, στην βακτηριακή κολπίτιδα και στα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης.
Η Jefferson τόνισε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στη δοκιμή MUSC παρακολουθήθηκαν από το πρώτο τρίμηνο μέχρι τη γέννα.
Η μια ομάδα γυναικών πήρε 400 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D ημερησίως, που είναι η μέση δόση που βρέθηκε στις προγεννητικές βιταμίνες και η άλλη ομάδα πήρε 4400 IU την ημέρα. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα 4400 IU ημερησίως έφθασαν περισσότερο από 40 ng / mL του μεταβολίτη μέχρι το τέλος της μελέτης, πράγμα που είναι ένα υγιές εύρος για τις έγκυες γυναίκες. Αυτές οι γυναίκες είχαν κολπικά μικροβιακά με υψηλότερα επίπεδα υγιών βακτηρίων γαλακτοβακίλλων σε σύγκριση με γυναίκες με <30 ng / mL.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάσταση της βιταμίνης D μηνιαίως μετρώντας τα επίπεδα ενός μεταβολίτη βιταμίνης D. Το Ερευνητικό Nexus του Ινστιτούτου Κλινικών & Μεταφραστικών Ερευνών της Νότιας Καρολίνας (SCTR) παρείχε εργαστηριακή υποστήριξη. Κολπικά επιχρίσματα ελήφθησαν σε κάθε επίσκεψη και τα δείγματα εστάλησαν σε VCU για ανάλυση.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι με την έρευνα αυτή θέλησαν να μάθουν πώς το σώμα προστατεύεται από δυνητικά επιβλαβείς μολυσματικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γι αυτό, σχεδιάζουν να συνεχίσουν να διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ της βιταμίνης D και του κολπικών μικροβίων.
Πηγές:
Medical Univarsity of South Carolina
https://www.news-medical.net/news/20190529/Low-vitamin-D-associated-with-potentially-harmful-vaginal-bacteria-in-pregnant-black-women.aspx