Η οικονομική πτυχή των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 20:01

A- A A+

Η οικονομία του Κοσόβου, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2005, είναι μια από τις φτωχότερες του πλανήτη, με μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα 1.565 δολάρια. Ωστόσο, η περιοχή εναποθέτει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στον φυσικό της πλούτο, αφού η Υπηρεσία Ορυχείων και Ορυκτών της Παγκόσμιας Τράπεζας αξιολόγησε τα κοιτάσματα της περιοχής σε 13,5 δισ. ευρώ.

Ο πληθυσμός του Κόσοβου υπολογίζεται σε περίπου δύο εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων το 90% ανήκει στην αλβανική κοινότητα, το 5% στη σερβική και το υπόλοιπο 5% σε διάφορες άλλες εθνοτικές ομάδες. Βάσει του Ψηφίσματος 1244 των Ηνωμένων Εθνών, το Κόσοβο βρίσκεται υπό τη διοίκηση της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, της UNMIK.

Πολλοί είναι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, η οικονομική χροιά θα είναι εντονότερη από την εθνοτική ή την ιστορική, και για να στηρίξουν τη θέση τους αυτή φέρνουν ως παράδειγμα τα ορυχεία της Τρέπτσα, τα κοιτάσματα άνθρακα των οποίων υπολογίζονται σε 17 δισ. τόνους, που είναι αρκετοί να στηρίξουν οικονομικά την περιοχή για τα επόμενα 200 χρόνια.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, ήδη έχουν «αλλάξει χέρια» οι 120 από τις 540 εταιρείες του Κοσόβου. Ωστόσο, έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα του καθεστώτος της επαρχίας, τα ορυχεία της Τρέπτσα δεν αναμένεται να πάρουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Σε περίπτωση που το Κόσοβο ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά το βόρειο τμήμα του, όπου διαβιεί ο σερβικός πληθυσμός της επαρχίας αποκτήσει αυτονομία, αυτοί που θα χάσουν από την υπόθεση των ορυχείων της Τρέπτσα θα είναι οι Αλβανοί της περιοχής. Το ίδιο θα συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κόσοβου οδηγηθούν στην κατεύθυνση που επιθυμεί η Σερβία, εάν δηλαδή η περιοχή παραμείνει τμήμα της σερβικής επικράτειας. Στον αντίποδα, εάν το Κόσοβο αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία, αυτοί που θα χάσουν είναι οι Σέρβοι.

Στις 18 Οκτωβρίου 2005, αποκαλύφθηκε ότι τέσσερις όμιλοι διεθνούς εμβέλειας -AES General Electronics, Siemens, Rusall και Basic Element- ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη λειτουργία ενός νέου ενεργειακού σταθμού στο Κόσοβο.

Εξάλλου, τον περασμένο Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα χορήγησε στο Κόσοβο το ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων για την αναζωογόνηση του κλάδου της ενέργειας και των ορυχείων, γεγονός που καταδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον από πλευρά των επενδυτών προς τα φυσικά πλούτη της περιοχής και την εκμετάλλευσή τους.

Από το 1999 έως σήμερα δεν έγιναν έργα αποκατάστασης των κατεστραμμένων ενεργειακών δομών της επαρχίας, με αποτέλεσμα τα ενεργειακά προβλήματα να αποτελούν πεδίο έντονου προβληματισμού για την πολιτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNMIK), που προσβλέπει πλέον στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών για τη διευθέτηση όλων των συναφών προβλημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή