Προκαλεί η Αγκυρα απαγορεύοντας τον ελλιμενισμό κυπριακού πλοίου

Σε διαβήματα στην Ε.Ε. προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 13:02
A- A A+

Σε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, καταγγέλλοντας την ενέργεια των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση πλοίου με κυπριακή σημαία στο λιμάνι της Μερσίνας.

Οπως δήλωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, έγιναν διαβήματα προς την αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. και εντός της ημέρας αναμένει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό με την αυστριακή ομόλογό του.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε πως για το ζήτημα αυτό είναι ενήμερη και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ - όπως είπε - είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για περαιτέρω χειρισμούς.

Ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως με την ενέργειά της αυτή η Τουρκία αποφεύγει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τη πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά χθες Τετάρτη, γνωστοποίησε ότι οι αρχές του λιμανιού της Μερσίνας δεν επέτρεψαν τον ελλιμενισμό πλοίου υπό κυπριακή σημαία, που επεχείρησε να προσεγγίσει το λιμάνι.

«Οι αρχές του λιμανιού της Μερσίνας ενημέρωσαν το πλοίο ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημά του (να δέσει στο λιμάνι)», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Τούρκος διπλωμάτης δηλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ανάλογο επεισόδιο με άλλο πλοίο που ανήκε σε ελληνοκυπριακή εταιρεία, συνέβη πριν από λίγους μήνες στο λιμάνι της Σμύρνης.

Την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια των τουρκικών αρχών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή