Παπουτσής: Η κ. Μπακογιάννη οφείλει να θέσει το θέμα του κυπριακού πλοίου στην Κομισιόν

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 15:30
A- A A+

«Το επεισόδιο με την άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό κυπριακού πλοίου σε τουρκικό λιμάνι, αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη. Αποκαλύπτει επίσης, τις επιπτώσεις των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Καραμανλή στα εθνικά μας θέματα για τις οποίες είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως τον προηγούμενο χρόνο». Aυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του με αφορμή το επεισόδιο με την άρνηση ελλιμενισμού κυπριακού πλοίου στο λιμάνι της Μερσίνας από τις τουρκικές αρχές, ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής, Ασφάλειας και ¶μυνας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε τις δυο μεγάλες και ιστορικές ευκαιρίες που είχε για να θέσει το σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πορευθεί η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με σαφείς δεσμεύσεις, με εγγυήσεις, με χρονοδιαγράμματα. Και ιδού τα αποτελέσματα».

Στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με το χρόνο ενημέρωσης του ΥΠΕΞ για το συμβάν, ενώ ερωτά και για ποιο λόγο δεν ετέθη το θέμα κατά τη συνάντηση Μπακογιάννη - Μπαμπατζάν: «Χθες, η νέα υπουργός Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη, είχε συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Έθεσε αυτό το σοβαρό θέμα της άρνησης ελλιμενισμού των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια; Πότε ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση για το συμβάν; Τι κινήσεις έκανε για να αποτρέψει αυτό το συμβάν και βεβαίως τι κινήσεις έκανε αμέσως μετά όταν έγιναν αυτές οι εξελίξεις; Και βέβαια υπάρχει ένα ερώτημα: Τι προτίθεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση να πράξει;»

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε πως το υπουργείο ενημερώθηκε για το περισταστικό λίγο μετά τις 6:30, χθες το απόγευμα, ενώ όπως υποστήριξε, δεν ήταν γνώστο ούτε κατά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον κύπριο ομόλογό της, ούτε σε αυτή με τον τούρκο υπουργό Επικρατείας Αλί Μπαμπατζάν http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/23/1158097.htm .

Όπως τονίζει ο κ. Παπουτσής, η κ. Μπακογιάννη οφείλει να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο προσεχές Συμβούλιο υπουργών τις επόμενες ημέρες. «Και χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις, χρειαζόμαστε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά μας, διαφορετικά τα σχόλια και οι ανακοινώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην πραγματικότητα υπηρετούν επικοινωνιακούς σχεδιασμούς, επικοινωνιακούς στόχους για εσωτερική κατανάλωση και μόνο», υπογραμμίζει ο κ. Παπουτσής.

«Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τα κράτη μέλη χωρίς παρεκκλίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει με κατηγορηματικό τρόπο να αρνηθεί την προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει την υλοποίηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων με τη de facto αναγνώριση των κατεχόμενων στην Κύπρο», προσθέτει ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής, Ασφάλειας και ¶μυνας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά εξάλλου την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Παπουτσής σημειώνει ότι «θα πρέπει να ξεφύγουμε επιτέλους από την ακινησία». «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει με συνέπεια να ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των ευρωπαϊκών Συνθηκών και του Κοινοτικού κεκτημένου. Και σ’ αυτές τις προσπάθειες θα πρέπει να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να κατοχυρωθούν η πλήρης συμβατότητα της λύσης με το Κοινοτικό κεκτημένο και οι απαραίτητες εγγυήσεις για την εφαρμογή της», σημειώνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή