Αντιπρόσωποι του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του αντιπάλου του Χουάν Γκουαϊδό θα συναντηθούν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο την επόμενη εβδομάδα στο Όσλο, στο πλαίσιο της νορβηγικής μεσολάβησης, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης το Σάββατο.
Σε ανακοίνωσή του, ο Γκουαϊδό ανέφερε ότι αντιπρόσωποί του θα «συναντηθούν τόσο με στελέχη της νορβηγικής κυβέρνησης, όσο και με αντιπροσώπους του καθεστώτος», όπως αποκαλεί την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Την περασμένη εβδομάδα στο Όσλο αντιπροσωπείες των δύο πλευρών είχαν συνομιλίες εκ του σύνεγγυς, μέσω των νορβηγών οικοδεσποτών τους, χωρίς άμεσες διμερείς επαφές.
Καθώς η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Χουάν Γκουαϊδό αποδέχθηκαν την πρόταση της Νορβηγίας να μεσολαβήσει και αντιπρόσωποι των δύο πλευρών είχαν επαφή τουλάχιστον σε μία περίπτωση στο Όσλο τον Μάιο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε νωρίτερα το Σάββατο ότι τα δύο στρατόπεδα αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Όσλο την επόμενη εβδομάδα. «Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αναζήτηση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών στη Βενεζουέλα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής διπλωματίας.
Ο Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο και έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 κυβερνήσεις, μέχρι τώρα εμφανιζόταν επιφυλακτικός έναντι της νορβηγικής μεσολαβητικής προσπάθειας. Η διαδικασία αντιμετωπίζεται απορριπτικά από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, έπειτα από τέσσερις παρόμοιες προσπάθειες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Μαδούρο το 2013, που απέτυχαν όλες.
Για τον Γκουαϊδό και τους υποστηρικτές του ο Μαδούρο είναι «δικτάτορας» και «σφετεριστής» της εξουσίας, που διατηρεί χάρη στις εκλογές «απάτη» της περασμένης χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, ο σοσιαλιστής πρόεδρος χαρακτηρίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «πραξικοπηματίες» που υποστηρίζονται από την «βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία».
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP